Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatno šta sve možete očistiti deterdžentom za suđe

Preuzmite sliku

Deterdžent za posuđe važan je proizvod u kućanstvu. Iako se prvenstveno koristi za pranje posuđa, njegova moć čišćenja seže daleko izvan kuhinjskog sudopera.

Ovaj svestrani proizvod može promijeniti pravila igre kada je u pitanju rješavanje raznih zadataka čišćenja po kući. Za šta sve možete koristiti sredstvo za pranje posuđa? Zaista je puno stvari.

Očistite mrlje u tušu i kadi

Jeste li ikada pokušali sredstvom za pranje posuđa očistiti tuš? Čišćenje deterdžentom za posuđe može biti vrlo produktivno u kupatilu. Sredstvo za pranje posuđa može ukloniti ostatke sapuna i druge masne nakupine u vašem tušu i kadi. Sve što trebate učiniti je izliti malo sredstva za pranje posuđa po cijeloj površini vaše kade i početi ribati četkom ili spužvom. Kada ste gotovi, isperite vodom i uživajte u čistoj kadi. Svojstvo deterdženta za suđe koje smanjuje masnoću razgrađuje tvrdokorne ostatke, ostavljajući vaše kupatilo blistavo čistom. Osim toga, ako stavite deterdžent za pranje posuđa u tuš tako da ga dodate na četku za pranje posuđa, on postaje alat koji možete koristiti za brisanje tuša nakon upotrebe kako biste ga održali čistim.

 • Odmastite ploču šporeta

  Osim u kupatilu, deterdžent za suđe možete koristiti i za čišćenje šporeta. Nakon kuhanja ploča može ostati prekrivena tvrdokornom masnoćom i ostacima hrane. Uobičajeni proizvodi za čišćenje nekad ne uklanjaju te masnoće onoliko dobro koliko biste to željeli. U tom slučaju – okrenite se deterdžentu za suđe. Nanesite kap deterdženta za suđe izravno na masna područja, zatim obrišite vlažnom krpom. Polirajte sva posebno prljava područja, zatim obrišite sav preostali deterdžent.

  Uklonite mrlje s tepiha

  Nezgode se događaju, a kada pronađete prolivenu tekućinu ili mrlje na tepisima, čišćenje deterdžentom za posuđe može biti jednostavno rješenje. Pomiješajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa s toplom vodom i bijelim octom. Nježno obrišite mrlju čistom krpom od krajnjeg vanjskog ruba mrlje prema sredini. Izbjegavajte ribanje jer biste mogli proširiti mrlju. Isperite čistom vodom i osušite.

  Osvježite kistove za šminku

  Temeljito očistite svoje kistove za šminkanje mješavinom sredstva za pranje posuđa i vode. Deterdžent za posuđe može učiniti čuda na bilo kojoj šminki koja se već ulijepila na vaše kistove ili je duboko prodrla u četkicu. Jednostavno dodajte malo sredstva za pranje posuđa i vode u zdjelu. Zavrtite kistove za šminku u sapunici, zatim ih isperite i preoblikujte dlačice. Ova tehnika učinkovito uklanja naslage šminke i masnoće bez oštećenja kistova.

 • Ručno pranje osjetljivog veša

  Osjetljive tkanine zahtijevaju posebnu njegu pa ih ne želite uvijek baciti u mašinu. Ručno pranje odjeće deterdžentom za posuđe može biti nježna, ali učinkovita opcija. Napunite posudu mlakom vodom i dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Lagano promiješajte vodu kako bi se stvorila pjena, a zatim ručno operite osjetljivo rublje. Temeljito isperite i ostavite da se osuše na zraku.

  Uklonite ljepljive ostatke

  Tvrdokorne etikete i ostatke naljepnica može biti teško ukloniti… Ali nije i nemoguće. Nanesite malu količinu nerazrijeđenog sredstva za pranje posuđa na ostatke, pustite da odstoji nekoliko minuta, zatim obrišite krpom ili strugačem. Sapun razgrađuje ljepilo, olakšavajući uklanjanje viška ostataka.

  Odčepite odvode

  Sredstvo za pranje posuđa pomaže u čišćenju odvoda, posebno manjih masnih začepljenja u sudoperu. Ulijte nekoliko kašika sredstva za pranje posuđa u kuhinjski sudoper, pričekajte oko 30 sekundi, a zatim pustite malo vruće vode. Deterdžent razgrađuje masnoću i druge ostatke, omogućujući im da lakše otiču u odvod.

 • Očistite prljave rolete

  Čišćenje roleta može biti dosadan zadatak. Srećom, sredstvo za pranje posuđa pojednostavljuje postupak. Pomiješajte toplu vodu s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa i umočite krpu od mikrovlakana u otopinu. Nježno obrišite svaku letvicu kako biste uklonili prašinu i prljavštinu.

  Uklonite tragove vode na drvenom namještaju

  Tragovi od vode i mrlje na drvenom namještaju mogu biti ružni, ali sredstvo za pranje posuđa može pomoći u njihovom uklanjanju. Pomiješajte razrijeđenu otopinu vode i deterdženta za suđe, a zatim nježno istrljajte mrlje od vode, piše N1

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,