Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko odličnih savjeta kako dijete odviknuti od pelena

Preuzmite sliku

Naučiti dijete kako uspješno koristiti tutu je prekretnica i za mališane i za roditelje. Stacy Keane, Montessori učiteljica i mama s troje djece, vodila je mnoge obitelji kroz ovaj proces s minimalnom dramom fokusirajući se na Montessori pristup učenja.

Umjesto vanjskih nagrada, Montessori pristup učenja usredotočuje se na djetetovu unutrašnju motivaciju i ponos koji proizlazi iz samostalnog korištenja toaleta.

Ovo su savjeti ovakvog pristupa:

Svako dijete je jedinstveno pa ne postoji čarobna dob kad će se odviknuti od pelena. Ključna komponenta Montessorija je praćenje djeteta odnosno promatranje fizičkih i psihičkih znakove spremnosti, kaže Stacy.

Tjelesni znakovi uključuju samopouzdanje u hodanju. Možda ćete također primijetiti da duže vrijeme imaju suhu pelenu. Ako je psihološki spremno, moglo bi se zainteresirati kada vi ili drugi članovi porodice koristite toalet ili vam reći kada im trebate promijeniti pelenu.

 • U kupatilo postavite nekoliko predmeta veličine djeteta

  Unaprijed pripremite njihov prostor, dok su još u pelenama, savjetuje Stacy. U ovaj prostor možete uključiti dodatni veš, maramice, košaru s nekoliko knjiga te produžetak za stolicu ili slavinu za neovisno pranje ruku. Davanje autonomije djetetu u tom procesu pomoći će da bude voljan sudionik.

  Kad budete spremni skinuti svom mališanu pelene, nema povratka

  Morat ćete ostati dosljedni u svom pristupu kako ne biste zbunili dijete. Ako je moguće, neka to bude za vikend kada ne budete morali nigdje ići. Prije toga, razgovarajte s djetetom o prelasku na donje veš. Zatim, obavještavajte dijete da je vrijeme za korištenje tute svakih sat vremena.  Svaki neuspjeh iskoristite za savjete i podršku, dodaje Stacy, prenosi 24sata, a piše Insider.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,