Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko ključnih razloga zašto vam kosa opada i prorjeđuje se

Preuzmite sliku

Poput naših dlakavih prijatelja, ljudi također odbacuju kosu. Zapravo to radimo svakodnevno, a redovna količina kose koju gubimo je negdje od 50 do 100 pramenova dnevno, piše Bright Side.

To je apsolutno normalno i, iskreno, nije toliko uočljivo jer na tjemenu imamo više od 100.000 folikula dlake. Ali ponekad stvari krenu pogrešno i shvatite da gubite više nego što je evolucija mudro pokušala propisati, prenosi Tuzlanski.ba.

Preskačete obroke

Kada nemate dovoljno kalorija, vaše tijelo preusmjerava svu energiju prema bitnim funkcijama – poput vašeg srca i mozga, ostavljajući kosu i vlasište iza sebe. Dijeta može biti šok za vaše hormone i često dovodi do stanjivanja i osipanja kose, dok nova kosa ne raste da bi je nadomjestila. U stvari, jedan od glavnih simptoma anoreksije i gomile drugih poremećaja prehrane je ozbiljan gubitak kose.

 • Šta možete učiniti: Hranite se zdravo sa puno proteina i masti. Kosa je uglavnom napravljena od proteina (keratina) i ima tendenciju pucanja ako je nemate dovoljno. Ciljajte na 46 grama dnevno – ili oko 10% do 35% vaših ukupnih kalorija.

  Izlažete se previše suncu

  Kad izađete, sunčeve UV zrake počinju izjedati elastičnost i snagu vaše kose. Dugotrajno izlaganje toploti i sunčevoj svjetlosti može isušiti kosu i vlasište i oštetiti kožicu i vlakna kose, što rezultira lomljivom kosom koja može dovesti do gubitka kose. Lagana i svijetla kosa posebno je osjetljiva na sunce!

  Šta možete učiniti: Uvucite kosu ispod šešira kad god je to moguće. Pokušajte koristiti proizvode s ugrađenom kremom za sunčanje. Održavajte vlasište vlažnim dodavanjem maske za kosu u svoju rutinu.

  Nosite „uske“ frizure

  Sportske pletenice, punđe ili rep stvaraju ogromnu i stalnu napetost na folikulima dlake blizu korijena. Prerano tjera kosu iz folikula, što dovodi do stanjivanja i ožiljaka. U ekstremnim slučajevima može rezultirati vučnom alopecijom, stanjem koje zauvijek slabi folikul i onemogućava rast kose.

 • Šta možete učiniti: opustite se! Pustite kosu kad je to moguće, pogotovo dok spavate, jer motanje po jastuku može prouzročiti još veće lomljenje. Obavezno koristite gumicu za kosu prilagođenu kosi, a ako osjetite kako vas kosa vuče po koži, pretijesno je.

  Ne perete kosu dovoljno često

  Ne navikavajte se preskakanje pranja kose. Nakupljanje prljavštine, ostataka proizvoda i nakupljanje ulja na vlasištu može začepiti folikule dlake, što otežava rast kose. Ako se ne pere redovno, često dovodi do stanjivanja i gubitka kose.

  Šta možete učiniti: Redovito perite kosu – svakih nekoliko dana do jednom sedmično, ovisno o tipu kose. Pređite na šampon bez sulfata kako biste spriječili isušivanje.

   Ne šišate kosu redovito

  Koliko god jednostavno zvučalo, svako malo šišanje kose može vam pomoći u zdravom procesu rasta i spriječiti stanjivanje. Redovnim šišanjem uklanjaju se suhi, lomljivi i mrtvi dijelovi vrhova, koji inače mogu putovati uz dlaku prema tjemenu i uzrokovati ispadanje više pramenova. Možda zvuči kontraintuitivno, ali ako želite dugu luksuznu kosu, redovito je šišajte.

 • Što možete učiniti: Šišati krajeve kose svakih 12 sedmica.

  Tuširate se vrućom vodom

  Vruća voda naglašava i dehidrira pramenove kose, jednako kao i kožu, čineći je suhom, lomljivom i sklonom pucanju i ispadanju. U kombinaciji sa šamponom koji vašu kosu već uklanja zaštitnim uljima, tjera pore tjemena da se prekomjerno opterećuju kako bi išli u korak s proizvodnjom ulja, što može oštetiti korijenje i dovesti do dodatnog opadanja i prorjeđivanja. Vruća voda takođe može povećati populaciju klica i bakterija na vašoj glavi.

  Šta možete učiniti: Smanjite temperaturu, odlučite se za topli tuš i pokušajte isprati kosu najhladnijom mogućom temperaturom.

  Češete se po glavi

  Osjećaj svrbeža na vlasištu može biti posljedica gljivične infekcije, alergija ili upala – a sve je to štetno za kosu i potencijalno može rezultirati stanjivanjem. Ali kad počnete grebati povrh toga, oštećujete folikule dlake, a to može završiti gubitkom kose.

 • Šta možete učiniti: Prebacite se na zdraviju prehranu, prepunu proteina i vitamina A, D i E. Oslobodite svrbež masažom vlasišta, umjesto da se ogrebete. Koristite šampon koji sadrži selen, cink i druga antifungalna svojstva.

  Koristite alate za oblikovanje koji šete kosi

  Vruće pegle, uvijači, fenovi i četke mogu biti vrlo grubi na vašoj kosi. Visoka temperatura sprži ulja i proteine ​​s vaše kose i njene zaštitne kožice, narušavajući ravnotežu vlage i uzrokujući lomljenje i stanjivanje. Vaša kosa tada postaje suha i nedostaje joj snage što rezultira pucanjem pramenova.

  Šta možete učiniti: Ograničite upotrebu alata za oblikovanje na 2-3 puta sedmično i započnite s najhladnijom mogućom postavkom. Nanesite proizvode za zaštitu od toplote koji stvaraju toplotnu barijeru kako bi smanjili trenje.

   Igrate se sa kosom

  Nažalost, ovo vrpoljenje može vremenom pridonijeti lomljenju i gubitku kose. Stalnim povlačenjem pramenova slabite folikule. A vaše ruke, koliko god one bile čiste, i dalje nose znoj, prljavštinu i ulja koja povećavaju nakupljanje i njegove posljedice.

 • Šta možete učiniti: Neka vam ruke budu zauzete zdravijim smetnjama: igrajte se igračkom ili stegnite šake. Kod kuće možete pokriti kosu tako da je nećete moći dodirnuti.

  Grubi ste s mokrom kosom

  Naši su pramenovi najslabiji i najskloniji trenju kad su mokri jer voda lagano podiže zaštitnu kožicu. Četkanje pod tušem, praćeno grubim trljanjem ručnika, stvara idealne uvjete za njegovo pucanje. Nije ni čudo što toliko kose ostavljamo pod tušem.

  Šta možete učiniti: Češljajte kosu prije nego što se navlaži punim potezima od tjemena do vrhova. Iscijedite vodu i obrišite je (ne trljajte!) mekim peškirom od mikrovlakana nakon tuširanja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,