Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ne činite ove greške: Ovih deset stvari ne biste trebali izlijevati u odvod

Preuzmite sliku

Bilo bi zgodno samo izliti ove stvari u odvod, ali bolje ih je baciti u smeće.

Mnoge stvari mogu uzrokovati začepljenje odvoda i čak uzrokovati dugoročnu štetu. Dok bi alat za čišćenje odvoda mogao biti brzo rješenje, za veće probleme trebat će vodoinstalater i nešto novca. Uštedite sebi gnjavažu i izbjegnite bacanje ovih stvari u odvod, piše Reader's Digest.

Ljuske od jaja: Možda mislite da će zgnječena ljuska jajeta glatko otići u odvod, ali ona zapravo uzrokuje začepljenje. Oštri, tvrdi rubovi skupit će druge stvari koje dolaze u vaš odvod i na kraju uzrokovati začepljenje.

Masnoća: Kada izlijete mast u odvod, ona se zalijepi za unutarnju stranu vaših cijevi. To može uzrokovati da se cijela cijev s vremenom začepi. Druge proizvode na bazi ulja također je opasno izliti u odvod, poput ulja za kuhanje, preljeva za salatu, maslaca, majoneze i masti. Ako je potrebno, prvo ostavite mast da se ohladi, a zatim je bacite u smeće.

 • Brašno: Brašno se zgrušava kada se pomiješa s vodom. To može začepiti vaše cijevi premazujući uglove i hvatajući druge komadiće potrošnog materijala koji se pokušavaju probiti dolje. Uvijek bacite svoje brašno, bilo pomiješano s vodom ili ne, u smeće.

  Lijekovi: Ako isperete svoje neiskorištene ili istekle lijekove ili ih zdrobite i izlijete u odvod, te će hemikalije iscuriti natrag u vašu vodu za piće i okoliš.

  Naljepnice od voća: Mnogo puta ljudi operu svoje voće i zaborave skinuti naljepnicu; ona padne u sudoper i na kraju je samo pustite u odvod. Ogulite ih prije nego što operete voće i pravilno ga zbrinite. Te male naljepnice se ne otapaju u vodi i mogu začepiti vaše cijevi i blokirati filtre ili pumpe u postrojenju za pročišćavanje vode.

 • Talog kafe: Talog kafe nakuplja se u vašim cijevima i uzrokuje začepljenja. Vodoinstalateri kažu da su oni najčešći uzrok problema s odvodom. Uvijek biste trebali bacati talog kafe u kantu za smeće ili ga koristiti za kompostiranje (ne zaboravite talog kafe na dnu šolje).

  Proizvodi za čišćenje: Iako je većina proizvoda za čišćenje tekuća, nikada ih ne treba izlijevati u odvod jer sadrže štetne hemikalije. Mnogi sadrže fosfate, antibakterijska sredstva i druge spojeve koji se ne uklanjaju u postrojenju za pročišćavanje vode i mogu biti opasni za ekosistem.

 • Papirnati proizvodi: Jedini papirnati proizvod koji vam treba pasti u odvod je toaletni papir. Posebno je dizajniran da se razgradi i raspadne u vodi. Ostale papirnate proizvode kao što su papirnati peškiri i proizvodi za žensku higijenu uvijek bacite u smeće. Ovi predmeti su izuzetno upijajući i lako će vam začepiti cijevi.

 • Hrana: U redu je pustiti malo hrane da iscuri u odvod, ali mnogo toga se poveća kada se pomiješa s vodom i može dovesti do začepljenja. Tjestenina i riža dvije su namirnice na koje treba pripaziti. Također, tjestenine se prave od brašna, koje će postati ljepljivo i uhvatiti druge stvari u vašim lulama.

  Boja: Slično proizvodima za čišćenje, boju nikada ne treba izlijevati u odvod iako je tekućina. Može zagaditi okoliš i uzrokovati začepljenje odvoda.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,