Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nauka dokazala: Ako u kupovinu odete gladni, novac ćete potrošiti na gluposti

Preuzmite sliku

Kupci koji u trgovinu po namirnice odlaze između 13 i 16 sati kupuju manje nezdravih namirnica, slatkiša i grickalica, nego oni koji u šoping odlaze kasnije, pokazuje istraživanje

Istraživanja pokazuju da kada smo gladni, imamo potrebu kupovati nezdravu hranu jer nam tijelo žudi za energijom. Osim toga, kada je želudac prazan, u košarici će se naći više prehrambenih proizvoda nego što smo planirali kupiti jer podsvjesno samo razmišljamo o hrani i kako bismo rado utažili glad.

Tim naučnika proučavao je ponašanje kupaca koji nisu jeli pet sati. Iako su se, inače, jako brinuli o zdravom načinu prehrane, u trgovini su pomahnitali. Svi redom su u kolica trpali visokokaloričnu hranu, koju u svakodnevnom životu izbjegavaju. Rekli su kako sebi nisu mogli pomoći, kao da im je mozak otkazao poslušnost onog trenutka kada su zakoračili u trgovinu.

  • Također, istraživači su uporedili i vrijeme kupovine – odlazak u trgovinu između 13 i 16 sati te između 16 i 19 sati. Oni koji su ranije išli u kupovinu kupili su puno manje nezdrave hrane, slatkiša i grickalica od onih koji su kupovali kasnije. Kažu da je to zato što je većina kupaca između 13 i 16 sati sita, a nakon toga su često i gladni i umorni.

    Kada idete u šoping, svakako u trgovinu nosite popis i držite se onoga što na papiru piše. Osim toga, pokušajte isplanirati jelovnik za sedmicu pred vama. Velika pakovanja hrane u trgovinama su uglavnom jeftinija, a neplansko i brzinsko kupovanje je uglavnom skuplje. Malom promjenom navika možete jesti zdravije i jeftinije. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,