Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći kruzer za krstarenje na svijetu kreće na svoje prvo putovanje

Preuzmite sliku

Najveći brod za krstarenje na svijetu Icon of the Seas počinje svoje prvo putovanje polaskom iz luke u Miamiju.

Pred isplovljavanje iz južne Floride na svoje prvo sedmodnevno putovanje tropskim morima, zvanično je “kršten” u utorak uz pomoć fudbalske legende Lionela Messija  i njegovih saigrača iz Intera iz Miamija.

“Brod je vrhunac više od 50 godina sanjanja, inovacija i življenja naše misije – da odgovorno pružimo najbolja iskustva odmora na svijetu”, rekao je ove nedelje predsednik i izvršni direktor grupe Royal Caribbean Jason Liberty.

Za krstarenje su se prijavili putnici čim je u oktobru 2022. brod u izgradnji predstavljen javnosti. Interesovanje je bilo najveće za 53 godine postojanja Royal Caribbeana.

“Icon of the Seas” je podijeljen na osam karakterističnih, posebno uređenih tematskih “četvrti” – pravih “naselja” na 20 paluba. Ima šest vodenih tobogana, sedam bazena, klizalište, pozorište i više od 40 restorana, barova i salona.

Više o Ikoni mora možete pogledati na njihovoj zvaničnoj stranici Royal Caribbean.

 • Može primiti 5.610 putnika, međutim, pošto su brodovi dizajnirani da prime više od dvije osobe po sobi sa dodatnim krevetima za porodice ili grupe, ukupan kapacitet gostiju je zapravo nevjerovatnih 7.600.

  Posadu čini 2.350 ljudi.

  Pokreće ga šest motora koji mogu raditi na dvije vrsta goriva – dizel ili tečni prirodni gas koji manje zagađuje.

  Među zanimljivim karakteristikama broda je i ona da je kruzer “Ikona mora” čak pet puta teži od legendarnog Titanica, samo 16 metara je kraći od visine Empire State Building, ne uključujući toranj, posjeduje najveći vodeni park na vodi.

  Podsjetimo, ovaj fantastični kruzer rezultat je sedmogodišnjeg rada te 900 dana dizajniranja i izgradnje, a u ovom procesu su učestvovale hiljade eksperata.

  Cijena krstarenja po osobi se kreće od 1.800 (oko 3.000 KM) do gotovo 2.200 dolara (oko 4.000 KM). 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje