Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najsretnija djeca imaju ovu vještinu koju roditelji često zanemaruju

Preuzmite sliku

Pravi je izazov roditeljstva naučiti djecu empatiji, etici, marljivosti ili kreativnosti. Mnogi roditelji se često brinu kako će svoju djecu naučiti spomenutim vrijednostima ljudskosti.

Međutim, nauka je predložila da bi roditelji možda, ipak trebali više vremena posvetiti razmišljanju o tome jesu li njihova djeca samoosjećajna (eng. self-compassion; svijest o vlastitim osjećajima).

Mnoga istraživanja pokazala su da samoosjećanje ima velike efekta na našu sreću i uspjeh u toku života. Naučiti razgovarati sa samim sobom s istom nježnošću i razumijevanjem koje biste pokazali prijatelju u sličnim okolnostima pomaže nam poboljšati svoje mentalno zdravlje, postići vrhunac i biti otporniji, prema novom istraživanju sprovedenom u Kini.

Dakle, kada je roditeljstvo u pitanju, samoosjećanje je kvaliteta kojoj se pridaje puno manje pažnje nego što smo posvećeni razvoju inteligencije, kreativnosti i odlučnosti kod svoje djece, ali je itekako važna.

Tri jednostavna načina za razvoj samoosjećajnosti kod djece

Edukatorica Jamie Lynn Tatera roditeljima je ponudila nekoliko prijedloga koje mogu početi provoditi već danas.

1. Razgovarajte sa svojim djetetom onako kako želite da ono razgovara samo sa sobom,

2. Modelirajte samoosjećanje i 

3. Razgovarajte sa svojom djecom o tome kako se nose s osjećajima.

“Ironično, djeca koja vide savršene roditelje nisu opremljena vještinama koje su im potrebne za suočavanje s vlastitim nesavršenostima”, poručila je Tatera. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje