Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplja pizza na svijetu i košta oko 20.000 KM: Evo od čega se pravi

Preuzmite sliku

Italijanski kuhar Renato Viola godinama je nedostižan u svijetu gastronomije. Njegovu specijalnu pizzu zvanu “Louis XIII” probalo je vrlo malo ljudi a razlog je cijena – košta više od 10.000 eura! (oko 20.000KM)

Pizza je prečnika 20 centimetara, ali sama priprema i nadjev su veoma specifični i luksuzni. Dizanje tjesta traje čak 72 sata, koristi specijalnu vrstu soli, a na njoj se nalaze tri različite vrste finog kavijara, svjež norveški jastog, kao i sedam različitih vrsta sireva.

Ni ambalaža za takvu pizzu ne može da bude obična! Kuhar Renato je lično priprema i donosi na adresu zajedno sa još dvoje pomoćnika.

Oni serviraju posebne tanjire, kao i piće za ukusan obrok. Tačnije, kuhar sa sobom nosi konjak “remi martin lui XIII”, šampanjac “krug klos du mesnil 1995” i brendi, koje smatra izuzetno važnim za kombinovanje sa pizzom koju priprema.

Ako se računa da pica košta blizu 10.000 eura i da se siječe na osam dijelova, kako se to obično radi, onda je parče ove pice oko 1.000 eura!  (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,