Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mračna strana vožnje električnih romobila koju je razotkrilo naučno istraživanje

Preuzmite sliku

Položaj vozača električnih trotineta u vožnji može povećati rizik od povreda glave ili mozga tokom nesreća i sudara, sugeriše novo istraživanje.

Kineski naučnici su rekonstruisali niz tipičnih scenarija nesreća putem računarskih metoda da bi istražili kako su na povrede lobanje uticali sudari sa fiksnim preprekama ili padovi usled mehaničkog kvara.

Zaključili su da je položaj vozača imao izražen uticaj na povredu glave i/ili mozga. Stručnjaci su rekli da bi oni koji dožive nesreću bolje prošli ako saviju ruke ruku, ramena i grudi kako bi smanjili potencijalnu težinu sudara.

  • Generalno, veća brzina je igrala važnu ulogu u nastanku povrede i koliko je ta povreda bila teška, dodali su naučnici sa Univerziteta nauke i tehnologije Čangša u Kini.

    Naučnici su dodali da je „polovina analiziranih vozača trotineta imala 50 posto šanse za prelom lobanje“ i da „veća brzina generiše veći nivo predviđenih parametara povrede glave“.

  • „Ovi nalazi će pružiti teorijsku podršku za prevenciju povreda glave među vozačima eletkričnih trotineta, kao i podršku podacima za razvoj i zakonodavstvo“, rekli su.

    Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the Royal Society Interface.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje