Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mogu izazvati širok raspon zdravstvenih problema: Evo koliko često biste trebali mijenjati četku za WC!

Preuzmite sliku

Postoji realna opasnost ako ne zamijenite neke od predmeta, kao što je WC četka, jer bakterije koje se zadržavaju mogu izazvati širok raspon zdravstvenih problema.

Pokušajte se prisjetiti kad ste zadnji put zamijenili vašu četku za WC. Većina nas se vjerojatno ni ne sjeća, sli stručnjaci kažu da bi je trebali mijenjati barem svakih devet mjeseci kako bi spriječili širenje klica. Dakle, sljedeći put kada čistite vaš zahod, razmislite o bakterijama koje vrebaju oko vas, piše Metro.

Nic Shacklock iz Online Bedrooms objašnjava:

“Ne shvatamo koliko često treba mijenjati stvari u našem domu s gledišta higijene. Ako stvari izgledaju čiste, jednostavno ih ostavimo.

Međutim, postoji realna opasnost ako ne zamijenite neke od predmeta, kao što je WC četka, jer bakterije koje se zadržavaju mogu izazvati širok raspon zdravstvenih problema.”

Prljava četka ne samo da neće dobro očistiti vaš zahod, već vam može prenijeti razne bolesti. Prema Elizabeth Scott, suvoditeljici Simmonsovog Centra za higijenu i zdravlje u kući i zajednici, ako neko u vašem domaćinstvu ima gastrointestinalnu bolest, četka postaje “infektivni materijal” i treba je baciti u smeće.

 • Vodoinstalater Gary Johnson također dodaje:

  “Imajte na umu da četka za WC ne samo da sadrži bakterije iz toaletne vode, već također može zarobiti fekalije ili toaletni papir, što je nehigijensko i nezdravo.”

  Smjernice preporučuju bacanje plastičnih četki koje su promijenile boju, imaju savijena vlakna ili imaju miris čak i nakon čišćenja. Osim toga, trebali biste dezinficirati glavu četke nakon svake upotrebe ili najmanje jednom sedmično. To je nešto što se očito zanemaruje.

  U anketi koju je proveo Consumer Reports, više od 77% ispitanika priznalo je da nikada nisu očistili svoju četku za WC, a neki su tvrdili da nisu bili svjesni da je to potrebno. Srećom, nije previše teško.

 • Potopite četku u kantu napunjenu kipućom vodom s nekoliko čepova izbjeljivača na sat vremena, pošpricajte držač dezinficijensom u spreju, a zatim vratite sve na mjesto kada se osuši.

  Silikonske četke obično je potrebno mijenjati rjeđe nego tradicionalne plastične opcije, jer zadržavaju manje klica, a možete ublažiti zabrinutost oko okoliša tako da zamijenite samo glavu četke ili odaberete alternativu bez plastike.

  Stručnjakinja za čišćenje Aggie MacKenzie rekla je da u potpunosti izbjegava četke za WC školjke te da ih ne može podnijeti:

  “Ne mogu ih podnijeti. Samo mislim kako su prljave. Na dnu svakog držača četke za WC nalazi se smrdljiva tekuća supa od bakterija.”

  Umjesto toga, ona preporučuje da navučete par gumenih rukavica i rukama uđete ispod ruba WC-a, iako ne vidimo da je ovaj pristup preširoko prihvaćen. (Vecernji.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje