Foto: Tuzlanski.ba

Jose Hernandez, astronaut koji se od rada na farmi popeo do letenja u svemir, kaže da se ne smijete plašiti "sanjati veliko", prenosi Tuzlanski.ba.

Hernandez (58) rođen je u francuskom kampu u Kaliforniji, a djetinjstvo je bilo podijeljeno na vrijeme u SAD-u i dom njegovih roditelja u Meksiku.

Odrastajući, prije nego što se skrasio u Stocktonu, radio je na poljima berući voće i povrće zajedno sa svojom porodicom, bez znanja engleskog jezika. 2009. godine letio je u svemir.

Oženjeni otac petero djece rekao je za ABC7 : 'Proveli smo devet mjeseci u Kaliforniji, tri mjeseca u Meksiku, ali tih devet mjeseci išao sam u tri različita školska okruga ... gravitirao sam prema matematici jer je 1 + 3 na bilo kojem jeziku 4.'

Hernandezov otac Salvador podržavao je njegove ambicije da postane astronaut. Zajedno su nacrtali plan od pet tačaka koji će mu pomoći da ostvari svoj san; prvo su postavili cilj, a onda su analizirali koliko su daleko od njega.

Objasnio je: 'Treća stvar je da si morate nacrtati mapu puta da biste znali gdje ste i kamo želite ići. A onda sam pitao šta je četvrto? Rekao je da se moraš obrazovati. '

Ranije u životu, osjećajući se iscrpljeno od branja krastavaca, otac mu je rekao: 'Sada živiš u svojoj budućnosti. Neću vas prisiljavati da idete u školu ili da biste postigli dobre ocjene. Ali ako ne učite, ovo je vaša budućnost. ' Hernandez je nastavio i magistrirao elektrotehniu i računarstvo na Pacific Univerzitetu.

Međutim, put do uspjeha s posadom Discoveryja 2009. godine nije bio lak. 'NASA me nije odbila jednom, ili dva puta, niti tri puta, već 11 puta. Tek 12. put sam izabran. '

Hernandez je u orbiti proveo ukupno 14 dana, kružio je Zemljom 217 puta i putovao 5,4 miliona milja. 'To je vožnja na kojoj bi joj zavidio čak i Disneyland jer prijeđete od nule do 17.500 milja na sat za osam i pol minuta ... Volio bih da imamo program letača', našalio se.

Netflix će prilagoditi ovu inspirativnu priču za originalni film pod nazivom Milion milja daleko, koji bi trebao početi snimanje 2022. godine, a Alejandro Márquez Abella je režiser. Trenutno nema datuma izlaska.

Što se tiče toga kako bilo ko može postići svoje ciljeve u životu, čak i ako se čini da su nerealni i da nisu sa ovog svijeta, Hernandez ima odgovor: "Vrijedan rad, ustrajnost i ne plašiti se sanjati velike snove". (Tuzlanski.ba)