Foto: Tuzlanski.ba

Očevi koji obavljaju više posla imaju kćeri sa velikim ambicijama. Međutim, pomoć tate kod kuće nije jedino što igra ulogu u tome, piše Bright Side.

Očevo učešće u vašim životima ima ogroman uticaj na vas i vaš karakter, od vašeg mentalnog zdravlja i samopouzdanja do vaših kognitivnih sposobnosti, prenosi Tuzlanski.ba.

Osiguravaju da se osjećate sigurno

Oni su važni za djecu u oblikovanju njihovog emocionalnog stanja. Podrška i naklonost koji potiču od očeva pružaju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Dok odrastaju, djeca se suočavaju sa mnogim usponima i padovima u životu, a očeva snažna pomoć u poslu je upravo ono što im je potrebno. Štaviše, takvo prisustvo može promovisati djetetov kognitivni i socijalni razvoj.

On formira način na koji uspostavljate odnose

Ni sami ne primjećujući to, djeca stalno gledaju kako se očevi ponašaju sa ljudima oko sebe i kopiraju njihov stav. Kasnije u životu djeca mogu birati prijatelje, ljubavnike i ljude oko sebe na isti način kao što su to radili njihovi očevi. Način na koji vide bilo kakvu vezu zasnivat će se na primjeru oca.

Pomažu vam da vjerujete u sebe

Kada otac provodi vrijeme sa svojom djecom, podržava ih u bilo kojem hobiju i uvijek im je pri ruci, to čini čuda za njegovu djecu. Prevladavaju svoje strahove i osjećaju više samopouzdanja kad odrastu. Otac koji zanemaruje svoju djecu rizikuje da ih ostavi sa strahovima i snažnim osjećajem da su bez vrijednosti.

On vas čini pravim misliocem

Djeca čiji su očevi aktivno uključeni u njihov razvoj imaju tendenciju da budu pametnija. Očevi koji mnogo razgovaraju sa svojom djecom također proširuju svoj vokabular i pomažu im da postignu složenije jezičke vještine. Kao rezultat toga, njihovi mladići se bolje snalaze u školi i imaju dobre vještine učenja. Takva djeca obično imaju izvanredne vještine rješavanja problema i uglavnom su inteligentna.

On vam pruža pogled na 'čovjekov svijet'

S pozitivnim primjerom oca u mogućnosti ste oblikovati svoje mišljenje o rodu. Dječaci gledaju svog oca i uče kako kontrolirati emocije i kako najbolje iskoristiti svoju snagu i muškost. Djevojčice koriste očev primjer da grade odnose sa muškarcima, nauče kako da im vjeruju i odluče kako da se ponašaju oko njih. Kasnije, niz liniju, dječije ponašanje će uveliko ovisiti o onome što su naučili od svojih očeva.

On vas priprema za stvarni život

Stvarnost nije uvijek bezbrižna koliko želimo da bude, i dok majke možda pokušavaju da nas od nje zaštite što je više moguće, očevi su spremni da otvore oči. Muškarci biraju pravdu, poštenje i dužnost, a djecu podučavaju posljedicama svojih postupaka. Oni znaju kada treba biti tvrd i uvesti disciplinu u naš život, pomažući nam da razvijemo onu kralježnicu koja će nam biti potrebna kasnije u životu. (Tuzlanski.ba)