Iscrtani zidovi koji podsjećaju na goleme ulične izložbe, svirke na svakom uglu, barovi u kojima odzvanja jazz, galerije ispred kojih čekaju rijeke ljudi, iznenadni performansi koji razbijaju rutinu grada…

Ako se smatrate istinskim kreativcem, tada vam od sanjarenja o putovanju prepunom muzike, umjetnosti i street arta srce zasigurno brže zaigra. Ranije ovog mjeseca, Airbnb je otkrio listu 10 najkreativnijih svjetskih gradova, a popis je nastao na temelju iskustava putnika koji su rangirali gradove koje su posjetili. Kako bismo svim kreativcima željnih putovanja olakšali odluku da spakuju kovčege i krenu na put u 2019. izdvojili smo pet svjetskih destinacija za koje se, ako ste kreativna duša, svakako isplati kupiti avionsku kartu.

Chicago, SAD

Živopisne ulice Chicaga obožavat će svi ljubitelji kulture, a posebno obožavatelji dobre muzike. Bogata muzička ostavština duboko je ucrtana u svaku poru grada, a ako volite jazz, blues, soul ili house definitivno morate posjetiti Chicago. Treći po veličini grad u SAD-u obiluje i drugim kulturnim sadržajima. Na daskama koje život znače igraju najbolje svjetske opere i baleti, a ljubitelji likovne umjetnosti mogu uživati u brojnim izložbama, ali i umjetničkim djelima na ulicama grada poput skulpture Pablu Picassu.

Kopenhagen, Danska

Već i sama šetnja šarenim ulicama glavnog danskog grada u svakom će kreativcu pobuditi val inspiracije. Galerije, muzeji, koncertne dvorane… Kopenhagen je kao stvoren za kulturno uzdizanje svake vrste. Također, živopisni Kopenhagen ponosi se i vrlo energičnom jazz i underground scenom koja se razbuktala krajem devedesetih godina i dala zamah punk i hardcore muzici ovog danskog grada.

Berlin, Njemačka

Nemoguće je sastaviti listu “kreativnih gradova”, a da na njoj svoje mjesto ne zauzme Berlin, grad street arta koji krasi zidove, neobičnih uličnih performansa, iznenadnih tuluma srijedom, vintage buvljaka, izvrsne muzike koja odzvanja iz svakog ugla… U Berlin svake se godine sjate hiljade i hiljade kreativaca koji se nakon posjeta u grad nepovratno zaljube pa tamo i ostanu. To, doduše, nimalo ne čudi. Multikulturalnost, otvorenost prema drugačijem i sloboda izbora bez osude društva svakako su primamljivi svim kreativnim dušama koje u Berlinu pronađu utočište.

Bologna, Italija

Po iskustvima putnika Airbnb-a, talijanska je Bologna zauzela visoko treće mjesto najkreativnijih svjetskih gradova. Ljubitelje umjetnosti naprosto je očarao svaki kutak bolonjskih ulicama ispunjen fantastičnim skulpturama i zadivljujućom arhitekturom zbog koje grad izgleda poput golemog muzejskog prostora. Također, volite li teatar, uvjereni smo kako ćete voljeti i Bolognu.

Nashville, SAD

Kao glavni grad country muzike, a upravo ga zbog bogate muzičke ostavštine posjećuje najveći broj turista iz cijelog svijeta. Nashville je i dom brojnih festivala, kazališta, muzeja i galerija zbog čega su ga posjetitelji uvrstili visoko na listu “najkreativnijih” svjetskih gradova. Sigurni smo kako na ulicama Nashvillea niti jednom kreativcu sigurno ne bi bilo dosadno. (punkufer.hr)