Foto: Tuzlanski.ba

Kad je tridesetdvogodišnja Wanja Mwaura iz Nairobija u Keniji tog dana krenula na tržnicu nije ni slutila da će se slučajan susret s beskućnikom prometnuti značajan trenutak u životima njih oboje.

Na ulici ju je neko zazvao po imenu, a kad se okrenula vidjela je da se radi o visokom mršavom muškarcu upalih očiju koji je u prljavoj odjeći sjedio uz cestu.

Kad joj je prišao i predstavio se, Wanja se jako iznenadila.

Ispostavilo se da je nepoznati muškarac ustvari beskućnik, Patrick Hinga Wanjiru, njen blizak prijatelj iz djetinjstva kojeg poznaje od kad joj je bilo sedam godina.

"Upoznali smo se 1992. u osnovnoj školi. Toliko je dobro igrao nogomet da smo ga zvali Pele", prisjetila se medicinska sestra Wanja za BBC.

Zbog problema s roditeljima, Patrick je u jednom trenutku odlučio napustiti porodični dom i sa svojom bakom počeo živjeti u skvotu. Kad mu je baka umrla, morao je napustiti školu, iako je imao visoke ocjene.

Ubrzo zatim počeo se drogirati i završio na heroinu, a on i Wanja su izgubili kontakt. Vrijeme je provodio kopajući po smeću kako bi pronašao stvari koje bi mogao prodati i tako zaraditi za drogu.

Do ponovnog susreta s prijateljicom iz djetinjstva morao je pričekati punih 15 godina, a do tog je vremena već više od 10 godina bio beskućnik.

Kad su se susreli na ulici, Wanja ga je jedva prepoznala, ali pozvala ga je na ručak i počastila njegovim omiljenim jelom iz djetinjstva- svinjskim rebarcima i pire krompirom.

"Dala sam mu svoj telefona da mi se može javiti ako mu nešto bude trebalo", kaže Wanja.

Tokom sljedećih nekoliko dana Patrick joj se često javljao s posuđenih telefona, najčešće samo da se malo čuju.

"Jedan dan mi je rekao da se želi odviknuti od droge i ja sam odlučila da mu moram nekako pomoći", rekla je ona.

Budući da su troškovi rehabilitacije bili preveliki da ih sama pokrije, putem društvenih mreža je zatražila pomoć.

Iako su skupili samo polovinu iznosa potrebnog za liječenje u trajanju devet dana, Wanja je svog prijatelja svejedno povela u centar za rehabilitaciju nadajući se da će uspjeti nekako smisliti način da pokrije ostatak troškova.

Glasnogovornik centra potvrdio je da je Patrick bio predan cilju, te da je uspio proći devet dana detoksikacije, te da se ubrzo udebljao i popravila mu se koncentracija.

"Prije sedam dana Hinga i ja smo mogli normalno razgovarati jedino kad bih mu podigla glavu i natjerala ga da se koncentriše. Danas me samouvjereno gleda u oči", podijelila je Wanja oduševljenje prijateljevim uspjehom.

Priča se brzo proširila u medije, a klinika Chiromo Lane Medical Centar je ponudila pokriti troškove cijelog njegovog liječenja o ovisnosti. Wanja se i dalje trudi da Patrick uđe u devedesetodnevni program liječenja u klinici u kojoj se trenutno nalazi.

"Wanja je anđeo kojeg mi je sam bog poslao. Ostala je uz mene i postala mi bliža od brata ili sestre", rekao je Patrick.

Wanja naglašava da nije samo ona promijenila njegov život, već da vrijedi i obrnuto.

"Sad tek shvaćam koliko mali čin može promijeniti nečiji život", zaključila je.  (index.hr)