Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milenijalci kažu da su im putovanja važnija od napredovanja u karijeri, posjedovanja doma ili veze

Preuzmite sliku

Gotovo polovica milenijalaca reklo je da im je putovanje glavni cilj u sljedećih pet godina.

Dva milenijska putnika rekla su za Business Insider da njihovu generaciju najviše motivira duševni mir.

Ovu generaciju potukla je stambena kriza, studentski dug i inflacija. Dok su milenijske prijateljice Carisse Boston provele svoje 20-e rađajući djecu i štedeći za svoje dogotrajne domove, ona je radila dva posla kako bi financirala putovanja u inozemstvo.

Danas joj se više milenijalaca  koji imaju između 27 i 42 godine pridružilo u suprotstavljanju tradicionalnim financijskim ciljevima u korist putovanja. Zapravo, nekima je to važnije od toga da budu bez dugova, da napreduju u karijeri, pa čak i da osnuju porodicu, prenosi Tuzlanski.ba.

Business Insider je u saradnji s YouGovom anketirao je više od 1.800 Amerikanaca koji obuhvataju pet generacija. Oko 49% milenijskih ispitanika reklo je da im je putovanje važan cilj u sljedećih pet godina, što je veći postotak od bilo koje druge generacije.

Carissa Boston

Boston, 32-godišnja rođena u Floridi, otputovala je prvi put u inozemstvo, na Island, kada je imala 18 godina. Do svoje 25. godine počela je praktikovati odlazak na najmanje tri putovanja godišnje.

 • “To je bio prioritet na vrhu moje liste,” rekao je Boston.

  “Radila sam dva posla. Jedan posao je bio financiranje putovanja, a drugi posao su bili računi, jer sam osjećala da to moram učiniti radi mira.”

  Alexa West, 35-godišnjakinja je i  putopisac, a provela je svoj odrasli život čineći putovanja dijelom svoje karijere. Za BI je rekla da se nikad nije pridružila američkoj radnoj snazi.

  “Plate nisu bile dovoljne da si priuštim život koji sam željela imati,” West je rekla za BI.

 • Umjesto toga, West je “otišla potpuno drugim putem” i odlučila se pridružiti Peace Corpsu 2011., a zatim je provela godine podučavajući engleski u različitim zemljama, prije nego što je pokrenula vlastiti posao.

  Alexa West napisala je turistički vodič za ljude koji žele vidjeti svijet sami.

  Obje su postale kreatorice sadržaja naglasili su koliko je istraživanje svijeta pomoglo njihovom mentalnom zdravlju. Poput drugih milenijalaca, West i Boston tek su ulazile u odraslu dob tokom Velike recesije od 2007. do 2009.

  “Bila sam vrlo milenijal u smislu da jednostavno nisam željela početi raditi na poslu koji mi nije davao platu koja bi mi omogućila da si priuštim kuću,” rekla je West.

  Obje su žene odabrale putovanja umjesto materijalnih dobara. Za BI su rekli da im način života omogućuje da zadrže pozitivan stav i duševni mir.

  Biti odrasla osoba predstavlja izazov u 2023-oj. Mnogi pripadnici Generacije Z i milenijalci rekli su da leže budni noću, napeti zbog svojih financija. Troškovi stanovanja bili su posebna bolna tačka za mlade odrasle osobe.

  Financijsko blagostanje milenijalaca naglo je opalo tokom ere pandemije, dok su njihovi roditelji u dobi od procvata stekli stabilnost.

  Kao rezultat toga, neki su milenijalci prestali loviti američki san i umjesto toga su pokupili svoju prtljagu. Oni putuju više nego generacija Boomersa i Gen Xersa, pokazala je analiza Morning Consulta.

  Ova skupina milenijalaca odlučila je dati prednost svom mentalnom zdravlju i putovanjima umjesto štednje ili prekovremenog rada.

  Boston je rekla da bi umjesto pitanja “zašto” trebalo biti pitanje: “Zašto ne?”

  “To je jedna od onih stvari, gdje vam se novac vraća, ali vrijeme neće,” rekla je.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje