Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Matematičar izračunao koliko će djeci trebati da podivljaju u automobilu

Preuzmite sliku

Istraživanje je pokazalo je da vrijeme (T) koje će tipičnom djetetu trebati da ‘podivlja‘ za duge vožnje autom iznosi 70 minuta

Statističar je izračunao “preciznu formulu” za predviđanje koliko će djeci trebati da “pošize” u automobilu tokom duge vožnje.

Po dr. Jamesu Hindu, sa Sveučilišta Trent u Nottinghamu, formula koja glasi T = 70 + 0.5E + 15F – 10S ključ je koji roditelji mogu primijeniti kako bi izračunali vjerovatnost izljeva dječjeg bijesa na stražnjem sjedalu automobila.

Istraživanje, koje se temelji na odgovorima 2.000 roditelja, pokazalo je da vrijeme (T) koje će tipičnom djetetu trebati da ‘podivlja‘ za duge vožnje autom iznosi 70 minuta.

Izgledi za to smanjuju se svakom minutom tokom koje se dijete zabavlja (E), dok će hrana (F) omogućiti roditeljima da odgode divljanje za 15 minuta.

Vožnja više djece (S) u automobilu, međutim, skraćuje vrijeme za početak ispada za 10 minuta.

Za pitanje “Kad ćemo stići?” prosječnom će djetetu trebati 32 minute nakon početka vožnje. I tako još barem četiri puta tokom putovanja.

Istraživanje je pokazalo da je dosada glavni uzrok dječjeg nemira, po iskustvu 68 posto roditelja, a slijede predugo putovanje (62 posto) i glad (57 posto).

Dr. Hind, koji radi na Fakultetu za nauku i tehnologiju, rekao je: “Ako imate samo jedno dijete i uspijevate ga zabaviti i povremeno podmititi hranom, mogli biste dobiti dva sata vožnje bez divljanja”.

“Nažalost, dvoje djece bez zabave i grickalica može izazvati haos već za 40 minuta”.

“Grickalice su važne, ali postoji granica do koje mjere mogu pomoći, pa ih dozirajte na maksimalno dva puta u sat vremena”.

“Zabava je ključna, ali čak i to ne uspijeva kod jako dugih putovanja”.

“Stanke u vožnji kako bi ‘resetirali vrijeme‘ važne su da bi se spriječilo divljanje, ali i da vas vožnja ne umori”, zaključio je Hind. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,