Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mala izmjena dizajna rukohvata za lakše penjanje stepenicama za najstarije

Preuzmite sliku

Zahvaljujući jednostavnom redizajnu stepenišnog rukohvata moguće je obezbijediti starijim stanarima da sjednu i naprave pauzu tokom penjanja.

Najbolja rješenja su ona koja su najjednostavnija! Upravo je do deviza kojom su se vodili dizajneri iz kompanije SJDC na njihovom projektu nazvanom Rest for a while (Odmorite se malo).

Naime, sasvim jednostavno prilagođavanje uobičajenog i ukalupljenog rješenja stepenišnog rukohvata dovelo je do značajne promjene. Ovaj dizajn podrazumijeva preoblikovanje rukohvata kako bi se kreirao sjedalni dio na svakom spratu i podestu, a da se pritom ne umanjuje preostali korisni prostor stepeništa, prenosi Gradnja.rs.

Projekat je osmišljen od strane kompanije Shenzhen Jinwei Design Company (SJDC), sa primarnom idejom da se stepeništa učine pristupačnija starijim osobama, kao i osobama sa invaliditetom.

Ovaj pametni dizajn može biti realizovan uz minimalna ulaganja, a da se pritom ne remeti niti stepenište niti funkcija rukohvata.

  • Nagrada za dizajn

    „Redizajniranjem postojećih ograda stepeništa, trebalo bi dodati samo malo materijala kako biste umornim ljudima omogućili da sjednu i odmore se. Takođe ovo bi moglo da pomogne u podsticanju ljudi da koriste stepenište umjesto liftova i tako budu aktivniji.“, rekli su za Designboom iz dizajneri iz kompanije SJDC koji su s ovim projektom osvojili prvu nagradu na iF Design takmičenju za 2020. godinu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje