Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljubavna priča koja slama srca: Borili su se za ljubav sa opakom bolešću (FOTO)

Preuzmite sliku

Priča mladog bračnog para Katie i Daltona Pragera nažalost neodoljivo podsjeća na knjigu “Greška u našim zvijezdama” i film koji nosi isto ime.

Katie i Dalton upoznali su se kao tinejdžeri, a već tada borili su se s cističnom fibrozom, bolešću koja remeti disanje, a prate je poremećaji rada jetre i crijeva.

Par se upoznao kad je Katie Daltonu poslala poruku podrške, ponudivši mu da mu bude prijateljica u teškim trenucima koje je i sama prošla. U početku su pričali o svojim bolestima, a nakon što su se bolje upoznali zaljubili su se.

Dalton je 8. augusta 2009. vozio šest sati iz St.Charlesa do Dairy Queena, kako bi prvi put vidio Katie, piše Daily Mail. Unatoč upozorenjima liječnika da bi Katie mogla od Daltona dobiti bakteriju koja bi još više mogla uništiti njena pluća, njih dvoje nisu odustali od svoje veze. Shvatili su da bi radije živjeli pet godina zajedno, nego dvadeset jedno bez drugog.

Vjenčali su se 2011. godine kad su oboje imali 20 godina. Tri godine kasnije zajedno su završili u bolnici, Dalton je dobio nova pluća u studenom te godine, dok se Katie stanje pogoršalo, no nisu mogli naći donora. Dalton je putem interneta molio ljude da mu se jave ako imaju informacije o potencijalnim donorima ili ako žele sami postati donori za Katie.

U prosincu je Katie otpuštena iz bolnice, a potom su se javili problemi s disanjem. Zdravstveno osiguranje više nije pokrivalo njeno liječenje pa je bolnica nije željela primiti, a operacija je bila preskupa da bi je njih dvoje mogli platiti. Na sreću, fakultetska bolnica u Kentuckyju primila je Katie, no transplantacija tada nije bila moguća zbog infekcije s kojom se borila.

Nakon nekoliko mjeseci operacija je ipak obavljena, no Kateino tijelo uskoro je počelo odbacivati novi organ. Tako su njihovi planovi da zajedno putuju svijetom i napišu knjigu nepovratno propali, jer više nije bilo ništa što se moglo učiniti za nju. Par sad provodi svoje posljednje zajedničke dane u bolnici.

“Život sam provela s ljudima koji su me usrećili, nemojte ovo shvatiti kao pismo u kojem odustajem od borbe, to je zadnje po čemu želim da me ljudi pamte”, napisala je Katie na društvenim mrežama. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje