Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

LinkedIn objavio top 3 profesije ove godine: Evropsko tržište rada prolazi ubrzanu transformaciju

Preuzmite sliku

Dvije trećine (67 odsto) profesionalaca u Evropi ove godine razmišlja o promjeni posla.

Vještačka inteligencijaodrživost i sajber bezbijednost se sve više traže, navedeno je u poslednjem izveštaju LinkedIn-a o perspektivama tržišta rada za 2024. godinu.

Dodaje se da evropsko tržište rada prolazi kroz ubrzanu transformaciju, te da se pojavljuju se nove pozicije koje nisu postojale poslednjih 20 godina, dok je poslovna konkurencija lani udvostručena.

Istraživanje LinkedIn-a je sprovedeno na osnovu pregleda miliona poslova, koje su članovi te platforme – specijalizovane za zapošljavanje – vršili u periodu od 1. januara 2019. i 31. jula 2023. godine.

U Velikoj Britaniji i Francuskoj je, na primjer, prošle godine bila otvorena jedna pozicija na prosječno četiri kandidata, dok je godinu dana ranije, 2022, bilo otvoreno jedno mjesto na otprilike dvije osobe.

Ipak, i pored porasta konkurencije na tržištu rada, dvije trećine (67 odsto) profesionalaca u Evropi ove godine razmišlja o promjeni posla, a kao jedan od glavnih razloga 37 posto ispitanika navodi da teži većim zaradama; njih 19 odsto reklo je da želi da pronađe novi posao zarad napretka u karijeri.

U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Evropi, ali zajednički trend pokazuje da su veštačka inteligencija (AI), održivost i sajber bezbednost oblasti koje rastu, a najviše se traže:

1. menadžeri održivosti

2. inženjeri za vještačku inteligenciju i

3. analitičari sajber bezbijednosti. (Telegraf Biznis)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje