Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Laganje kod djece važan dio njihovog razvoja

Preuzmite sliku

Slijedeći put kada uhvatite dijete u laži, ne brinite zbog toga. Laganje u ranom uzrastu ima svojih prednosti kada je razvoj djece u pitanju.

Na osnovu istraživanja koje je vodio Kang Lee, profesor psihologije na Univerzitetu u Torontu, djeca vrlo rano počinju da lažu.

Među dvogodišnjacima koji govore, 30 posto njih već je nešto slagalo. Do navršene tri godine, skoro polovina pokušava redovno nešto da slaže. Sa navršene četiri godine, taj broj iznosi čak 80 odsto. U uzrastu od pet do sedam godina skoro svako djete laže.

Dr Lee, koji više od dvadeset godina proučava kako i zašto djeca lažu, kaže da mlađa djeca koja prikrivaju ili izbjegavaju istinu, imaju kognitivnu prednost u odnosu na djecu koja to ne rade.

“Laganje zahtjeva dvije stvari. Djeca moraju da razumiju šta neko drugi misli. Ovu sposobnost zovemo teorijom uma. Djeca koja su bolja u teoriji uma bolja su i u laganju”, objašnjava dr Lee i dodaje:

“Druga stvar je da moraju da znaju da planiraju unaprijed kako bi spriječili neželjene aktivnosti”.

Oko 30 posto djece mlađe od tri godine koja znaju da lažu to koriste da se izvuku iz, za njih, nezgodnih situacija, piše CBC News.

Takve kognitivne sposobnosti kod djece koja rano počinju da lažu, znače da će takva djeca biti uspješnija u školi i u komunikaciji sa drugom djecom.

Dr Lee sprovodio je eksperimente teorije uma na grupi od 58 djece predškolskog uzrasta u Kini, podijelivši ih u dvije grupe.

Polovina djece dobila je šest treninga iz teorije uma, a druga polovina dobila je treninge u kojima su učili brojeve i vještine snalaženja u prostoru.

Istraživači su otkrili da su djeca iz prve grupe bolje lagala, ali i bila bolja u lažima od djece iz druge grupe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,