Recept za bosanski gulaš: Jedna porcija ima 430 kalorija
Foto: Tuzlanski.ba

Već danas goveđi gulaš može biti vaš izbor za iftarski meni.

Za ovaj recept nutricionista Kenana Mandra kaže da jedna porcija ima 430 kalorija, pa je to idealna prlika da ga isprobate.

Sastojci za marinadu za cca šest porcija:

četiri kašike maslinovog ulja

četiri kašike jabučnog octa

šest očišćenih režnjeva bijelog luka

šest klinčića

jedna kašičica bibera u zrnu

jedan štapić cimeta

jedna kašika sušenog origana

jedna kašičica soli

jedna grančica svježeg ruzmarina (po želji)

Sastojci za gulaš:

900 grama masnije junetine, narežite je na kocke veličine 2,5 centimetra

jedna kašika maslinovog ulja

450 grama luka

četiri kašičice sirćeta

180 mililitara vode

200 grama nasjeckanog paradajza

dvije kašike paradajz sosa

tri lista lovora

sol i mljeveni crni biber po ukusu

dvije kašičice svježeg origana kao ukras (po želji)

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za marinadu u velikoj posudi. Dodajte meso. Pokrijte i ostavite najmanje 20 minuta na sobnoj temperaturi ili ostavite u hladnjaku preko noći da se okusi još više razviju. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje i luk.

Pržite oko šest minuta ili dok ne počnu dobivati zlatnu boju. Izvadite iz posude i ostavite sa strane. Izvadite junetinu iz marinade, ali marinadu zadržite. Dodajte meso u istu tavu u kojoj ste pržili luk. Ovisno o tome koliko porcija pripremate, možda ćete morati pržiti meso u više navrata.

Obilno začinite crnim biberom. Kada se meso zapeče sa svih strana, prebacite meso u šerpu i kuhajte sporo. Dodajte sok od marinade, sirće i vodu iz tave za prženje. Dodajte paradajz, paradajz sos i listove lovora i promiješajte. Potrebno je da se kuha oko četiri sata.

Dodajte luk kada je preostalo oko jedan sat. Probajte i po potrebi začinite s još soli i bibera. Poslužite u zdjelicama. Ukrasite svježim origanom za dodatnu boju.

Prijatno!