Jeste li čuli za jelo "imam se onesvijestio"? Ova simfonija slatkih okusa odlična je ideja za iftar
Foto: Tuzlanski.ba

Imate li ideju za večerašnji iftar? Ako je vaš odgovor negativan, onda probajte dati priliku ovom starom receptu neobičnog imena "imam se onesvijestio".

Ovo tradicionalno tursko jelo s nazivom "imam bayildi" u prijevodu znači "imam se onesvijestio" i simbolizira njegove nevjerovatne okuse.

U ovom receptu patlidžan se razreže po dužini, puni mješavinom paradajza, luka, bijelog luka i raznih začina, a zatim se peče dok patlidžan ne omekša i okusi se stope. Rezultat je jelo koje se topi u ustima i simfonija slatkih okusa.

Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo, poslužila je ga svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo, da je pao u nesvijest od oduševljenja.

Sastojci

3 patlidžana

1 glavica crnog luka

3 čehne bijelog luka

50 g izrendane mrkve

50 g riže

2 zrela paradajza

2 kašike gustog soka od paradajza

5 kašika maslinovog ulja

biber, so

peršun po želji

Priprema

Patlidžan isjeći po dužini, izdubiti sredinu i posoliti. Na maslinovom ulju propržite bijeli i crni luk sitno isjeckan, pa dodati povrće, sok od paradajza i kuhanu rižu i sitno isjeckan peršun. Stavite u pleh patlidžan, punite smjesom koju ste pripremili. Nalijte malo vode i pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.