Isprobajte osvježavajući recept za hladnu supu koja se ne kuha
Foto: Tuzlanski.ba

Gazpacho supa je španska hladna supa sa zrelim, svježim paradajzom i drugim sezonskim povrćem koje vam se vrzma po frižideru.

Napravite ovo ultimativno osvježavajuće ljetno jelo i oduševit će vas aromatičnim ukusom ali najviše činjenicom da ne morate paliti peć na najavljenih 40 stepeni.

Gazpacho jeklasična hladna španska supa, savršena za sparne ljetne dane. Tradicionalno se priprema od svježeg paradajza, krastavaca, crvenog luka i bijelog luka. Za uspjeh ovog recepta za koji ne morate da se kuhate pored ringle je korištenje svježih sastojaka.

Potrebni sastojci

6 zrelih paradajza, oguljenih i nasjeckanih

1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana

1 krastavac, oguljen, bez sjemenki, nasjeckan

1 crvena ili zelena paprika, nasjeckana

2 štapa celera, nasjeckana

1 do 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna

2 kašike nasjeckanog svježeg vlašca

1 češanj bijelog luka, samljeven

240 ml soka od paradajza ili 1 limenka pelata

60 ml crvenog vinskog sirćeta

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 kašika svježe iscijeđenog soka od limuna

2 kašičice šećera ili više po ukusu

So i svježe mljeveni biber po ukusu

Po želji za malo jači i puniji ukus: jedna kašičica Vorčester sosa i 6 ili više kapi Tabasko sosa (po ukusu).

Priprema

Izmiksajte gazpacho do željene teksture: Stavite sve sastojke u veliku činiju. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera sve sastojke izmiksajte do željene gustine. Preporučljivo je miješati do neke srednje teksture, tako da ostanu poneki komadići, da smjesa ne bude skroz glatka – za to je dovoljno mikser upaliti dva do tri puta.

Začinite i ohladite: Prilagodite količinu začina prema ukusu. Stavite u nereaktivnu posudu za skladištenje. (Imajte na umu da je paradajz kiseo). Ohladite nekoliko sati ili preko noći kako bi se ukusi pomiješali i proželi.

Prijatno!