Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko traje bol nakon prekida?

Preuzmite sliku

Tuga nakon prekida može biti dugotrajna, pa se čini nekad da su prošli mjeseci ili čak godine bez značajnih promjena u vašem emocionalnom stanju, kaže stručnjakinja za seks i ljubavne veze Kelly Gonsaves.  

– S jednim sam dečkom izlazila samo pet sedmica prije nego smo prekinuli, a sada gotovo četiri godine kasnije još uvijek sanjam o njemu i često se pitam gdje je i kako je. Kad ga se u razgovoru spomene sama u svom glasu čujem bijes i povrijeđenost, a da ga opet sretnem sigurno bih osjetila nervozu i leptiriće u želucu – ispričala je Kelly koja kaže da mnogi imaju slične priče o frustrirajuće dugotrajnim osjećajima za bivše partnere.

Na pitanje koliko treba proći da bi se nekoga preboljelo, kaže, nema pravog odgovora.

Pop kultura i serije kao što su npr. ‘Seks i grad’ ili ‘Kako sam upoznao vašu majku’ popularizirale su ideju da bol zbog prekida traje otprilike polovinu vremena provedenog zajedno.

Dakle, ako ste bili dvije godine zajedno, trebat će vam oko godine dana da nekog prebolite.

 • – Jedno je istraživanje iz 2007.pokazalo da se 71 posto ljudi koji su prošli nedavno prekid osjećalo bolje nakon otprilike tri mjeseca, dok istraživanje iz 2018. kaže da je potrebno oko šest mjeseci. Jasno je da tu nema puno dosljednosti, a, koliko bi god lijepo bilo imati formulu koja će vam reći da je kraj na vidiku, nekima je potrebno mnogo duže da prebrode prošlu ljubav – ispričala je.

  Psihoterapeutkinja, savjetnica za parove i autorica knjige The Phone Addiction Workbook Hilda Burke kaže kako ne postoji standardni predložak koliko vremena je potrebno da se preboli nekog, a porodična i bračna terapeutkinja Heidi McBain ističe da to ovisi o osobi i tome što radi kako bi se pomirila s prekidom.

  – Neki se brže mire nego drugi. Jedan od značajnijih faktora to koliko je neka osoba uložila u vezu, i je li se nadala da će potrajati. Ako ste stvarno mislili da će veza biti dugoročna, vjerovatno će vam biti teže – kaže.

  – Isto tako, ako ste bili prevareni, izdaja može otežati ozdravljenje – kaže McBain.

  – Ne samo da prelazite preko toga da prekidate s nekim kog volite, nego ćete se istovremeno morati nositi i s činjenicom da je neko koga volite svjesno izabrao da vam naudi – dodaje.

  Kako možemo znati da smo nekoga preboljeli?  

  – Jedini način da se pomirimo s prekidom je da se u potpunosti prepustimo osjećaju boli i sebi dozvolimo da tugujemo za onim što smo izgubili … To može biti klišej, ali vrijeme pomaže u zacjeljivanju većine rana – rekla je psihologinja. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,