Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko je smrznuta hrana (ne)zdrava? Šta tražiti, šta izbjegavati i kako pravilno odabrati?

Preuzmite sliku

Danas postoje mnoge mogućnosti za one koji trebaju brz, jednostavan obrok, ali žele jesti zdravo. Ipak, kao i svaka gotova hrana, neka su smrznuta jela zdravija od drugih.

“Hranjiva vrijednost smrznutih obroka uvelike varira ovisno o sastojcima, nutritivnom sadržaju i konzervansima, posebno natrijem. Najbolji izbor uključuje cijele, minimalno obrađene sastojke, bogate vlaknima i proteinima te bitne vitamine i minerale”, kaže nutricionistica Alyssa Simpson.

Postoje čak i neke prednosti jedenja smrznutih obroka. Prema registriranoj dijetetičarki Lisi Andrews smrznuta jela mogu biti dobar način da se veličina porcija u obrocima drži pod kontrolom, posebno za ljude koji pokušavaju kontrolirati svoju težinu.

“Smrznuta hrana poput smrznutog povrća i smrznute ribe jednako je hranjiva kao i svježa. Zapravo, ova se hrana često zamrzava u vrijeme najveće potrošnje kako bi se sačuvali vitamini i minerali”, tvrdi nutricionistica Bianca Tamburello.

  • Istraživanja pokazuju da smrznuta hrana zapravo može sadržavati više određenih hranjivih tvari od svoje svježe verzije. Dodatno, neka istraživanja nagovještavaju da ljudi koji konzumiraju smrznuto voće i povrće zapravo konzumiraju više zdrave hrane od ostalih.

    Ipak, mnogi smrznuti obroci dostupni u trgovinama bogati su zasićenim mastima i natrijem, a neke analize pokazuju da je konzumacija gotovih obroka povezana s manje zdravim prehrambenim obrascima i povećanom stopom abdominalne pretilosti. Optimalna prehrana ovisi o ukupnoj prehrani i obrascima obroka, kao i o mudrom odabiru smrznutih obroka.

    Šta tražiti u smrznutom obroku?

    “Kada birate smrznuta jela, odlučite se za ona koji sadrže ravnotežu cijelih sastojaka hrane, uključujući povrće, nemasne proteine i cijele žitarice. Obroci s malo natrija, zasićenih masnoća i dodanih šećera su zdraviji izbor,” savjetuje nutricionistica i lična trenerica Wan Na Chun.

    Zamrznuta jela mogu sadržavati dosta natrija. Andrews preporučuje odabir onih koji sadže manje od 600 miligrama natrija.

    “Obroci koji sadrže slaninu, kobasice ili druge prerađene mesne proizvode ili umake kao što su soja, teriyaki ili BBQ mogu imati više natrija”, dodaje Andrews.

    Ljudi koji pokušavaju ograničiti broj kalorija koje unose možda su skloni odabrati niskokalorični smrznuti obrok, ali nutricionistica Alyssa Pacheco upozorava da je važno odabrati jelo s dovoljno kalorija da zadovolji potrebe tijela kako se ubrzo nakon toga ne bi osjećali gladni.

  • “Umjesto da se odlučite za najnižu kalorijsku opciju, pobrinite se da obrok sadrži dovoljno vlakana i proteina – većina ljudi se osjeća najbolje ako unese najmanje 20 grama proteina u obroku”, dodaje ona.

    Proteini vam pomažu da se duže osjećate siti i mogu doprinijeti kontroli tjelesne težine.

    “Potražite smrznute opcije obroka napravljene od nemasnih proteina kao što su plodovi mora i perad, kao i biljnih izvora proteina poput orašastih plodova, sjemenki i mahunarki”, kaže Mia Syn, nutricionistica i autorica knjige Mostly Plant-Based. (Ordinacija.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,