Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko dugo se mogu čuvati jaja u frižideru?

Preuzmite sliku

Često se dogodi da zaboravimo kada smo kupili jaja ili ne možemo pronaći datum isteka roka trajanja na kutiji.

Rok trajanja jaja često je nepoznat kada je riječ o domaćim jajima.

Jaja su jedna od onih namirnica kod kojih je iznimno važno obratiti pažnju na svježinu. Konzumacija pokvarenih jaja ima neugodne posljedice, kao što su mučnina, povraćanje, proljev i jaki bolovi u želucu. Zbog toga mnogi ljudi često bace jaje koje se još uvijek može konzumirati jer nisu sasvim sigurni je li jaje pokvareno.

 • Rok trajanja jaja

  Ako na pakovanju ne piše datum isteka roka, pokušajte ih potrošiti u roku od nekoliko sedmica nakon kupovine. U roku od 3 sedmice nakon pakovanja, jaja će imati najveću kvalitetu.

  Obratite pažnju i prilikom kupovine jaja. Na pakovanju ne bi smio pisati rok trajanja duži od 30 dana jer to ne garantira njihovu svježinu, s obzirom na to da u većini slučajeva ne piše i datum pakovanja.

  Jaja bi bilo najbolje čuvati u originalnom pakovanju i to u hladnijem dijelu frižidera, nikako u vratima. Zamrzavanje jaja u ljusci se ne preporučuje. Umjesto toga, razbijte jaja, istucite ih viljuškom te potom zamrznite.

  Ako niste sigurni jesu li jaja još uvijek svježa i samim time sigurna za konzumaciju, isprobajte trik s uranjanjem jaja u vodu. Svježe jaje će potonuti, a starije će plutati.

  Koristite svježa jaja za pohovanje i recepte u kojem je važna vizualna izvedba. Starije jaje iskoristite za kajganu i slična jela, piše Centarzdravlja.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,