Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko često treba prati posteljinu, grudnjake, farmerke?

Preuzmite sliku

Mobilne telefone dodirujemo i do 150 puta dnevno, kažu naučnici. Zato se postavlja pitanje – kako i koliko često treba da čistimo određene stvari i aparate?

Telefoni

Američki naučnici otkrili su 7000 vrsta bakterija na uzorku od 51 mobilnog telefona. Iako je većina tih bakterija bezopasna – neke nisu. Zato je dobro svaki dan očistiti mobilni antibakterijskim maramicama. Ako ne svaki dan, onda što češće.

Posteljina

Na posteljini svakodnevno ostavljamo milione ćelija kože i velike količine znoja, a i jedno i drugo privlači grinje. Iako bezopasne, one proizvode izmet koji sadrži alergene koji mogu izazvati svrab očiju, rinitis i astmu. Zabrinjavajući je podatak da jedna od deset osoba pere posteljinu svake četiri nedjelje, a više od trećine čeka 14 dana. Međutim, posteljinu bi trebalo prati jednom nedjeljno na najmanje 60 stepeni kako bi se uništile bakterije.

Jastuci

Ljekari su utvrdili da do trećine jastuka može biti sastavljeno od mrtvih ćelija kože, grinja, njihovog izmeta… Zato perite jastuk svaka tri mjeseca. Mnogi se mogu mašinski prati, a pranje na 60 stepeni ubija bakterije.

Kreveti (dušeci)

Vaš dušek trebalo bi provjetriti svakih šest mjeseci, a mrlje uklonite brisanjem površine mokrom krpom. Nakon čišćenja dušek okrenite.

Jeans

Pranje farmerki svakih pet nošenja čuva njihovu boju i vlakna. Češćim pranjem brzo će se uništiti. Takođe, farmerke mrze vrućinu jer visoke temperature uništavaju njihova vlakna pa ih nemojte prati na visokim temperaturama nego u hladnoj vodi.

Grudnjaci

Grudnjak nosimo na dijelu tijela koji se često znoji. U slučaju grudnjaka izbjegavajte pranje u mašini koje mu uništava elastičnost i skraćuje ‘život‘. Perite ih ručno nakon dva nošenja i ne sušite na radijatoru.

Pidžame

Nakon sedam dana. Važno je da u krevetu budete svježi i čisti.

Psi

Kupanje psa korisno je i za vas. Oni kupe crve, krpelje i grinje koji kod ljudi mogu uzrokovati osip. Vaše pse kupajte svaka dva mjeseca.

Kuhinjske krpe

Perite nakon svake upotrebe i to na 60 stepeni kako biste uništili bakterije. Nakon pranja peglajte ih, takođe na visokim temperaturama.

Novčanici

Čistite ih svake nedjelje. Možete ih obrisati maramicama za dezinfekciju ili, ako je dopušteno, operite ih u mašini.

Ručne torbe

Svake nedjelje. Posebno pazite na ručke i dno vaše torbe, jer ih svuda nosite sa sobom i ostavljate na raznim površinama. Kao i vaš novčanik, i torbu jednom nedjeljno obrišite antibakterijskim maramicama. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,