Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kao iz kraljevske porodice: Osnovna pravila kojih bi se dame trebale pridržavati

Preuzmite sliku

U prošlosti su postojala stroga pravila kojih su se ljudi trebali pridržavati, piše Bright Side.

Ali u modernom društvu ove su linije zamućene, a pravila ponašanja promijenjena. Ali ipak, postoje neki detalji koji mogu otkriti pravu damu, prenosi Tuzlanski.ba.

Mi smo uvjereni da dobre manire nemaju samo kraljice i princeze. Postoje određeni trikovi vezani za izgled, ponašanje, pa čak i tekstualne poruke koje će vam pomoći da se ponašate poput kraljica i princeza.

1. Ne naslanjajte se u stolici

Ako dama sjedi za stolom, trebala bi sjesti nasred stolice. Vrlo je važno ostaviti malo prostora između stolice i leđa. Ovakav položaj tijela odgovara takozvanoj pozi vojvotkinje. Sjedite ravno, ali slobodno, a prostor između tijela i ruba stola treba biti jednak udaljenosti između zgloba i vrhova prstiju. Osim toga, dama se može primijetiti po držanju – ako se cijelo vrijeme naslonite na naslon stolice, možete zaboraviti na ravna leđa.

 • 2. Nemojte se bojati se posla

  Prava dama nikada ne izbjegava fizički rad. Na primjer, u ratnim vremenima, velike vojvotkinje i carice radile su kao sestre milosrđa u bolnicama. Dakle, Velika vojvotkinja Elena Pavlovna svakodnevno je posjećivala bolnice i čak se sama previjala. Možda u savremeno doba možete obaviti neki posao u vrtu.

  3. Pridržavajte se pravila šminkanja

  Tamna sjenka za oči i crveni ruž su kombinacija koju nikada nećete vidjeti na licu prave dame. Moguće je zasebno nositi ove kozmetičke proizvode tako da imate samo jedan akcent na licu. Pogledajte samo šminku koju moderni članovi kraljevske porodice radije nose.

 • 4. Poštujte sebe i svoje vrijeme

  Ako gosti dođu bez upozorenja, možete si dopustiti da ih sretnete u ogrtaču i viklerima. Također savjetujemo da posudite ovaj trik koji je koristila jedna britanska dama. Kad su se na pragu njene kuće pojavili nepozvani posjetitelji, ona je uvijek nosila cipele, stavljala kapu i grabila kišobran. Ako joj je drago vidjeti posjetitelje, rekla bi: “Ah, kakva sreća, upravo sam se vratila kući!” A ako ne, uzviknula bi: “Ah, kakva je šteta što moram otići!”

  5. Ne stavljajte telefon na stol

  Moderna dama neće staviti svoj telefon na stol kad je na javnom mjestu, poput kafića ili restorana. Neće usmjeriti previše pažnje na ovaj uređaj. Osim toga, očito je da su podaci na njenom pametnom telefonu dio njenog privatnog života i da je to bolje sakriti od stranaca.

 • 6. Znati pravila dopisivanja

  Moderno vrijeme prilagođava se i zato su se pojavila posebna pravila za slanje poruka. Dame ne bi trebale odgovarati na poruke odmah iz 2 razloga. Prije svega, da bi osoba s kojom razgovara znala da može imati i druge lične stvari i obaveze, te ne može da odmah odgovori. I drugo, ona zna da je prikladno nazvati osobu ako ih želite informisati o nečemu hitnom. Ali neće odgoditi svoj odgovor duže od 20 minuta, iz poštovanja prema osobi koja joj je poslala SMS.

  7. Ne držite ruke na struku

  Pozirajući dok držite ruke na bokovima rijetko je poza koju gospođa odabere. Naravno, svi smo suočeni sa uobičajenom situacijom u kojoj jednostavno nemamo gdje staviti ruke. Ali u ovom je slučaju bolje držati ruke ispred tijela, kako bi položaj tijela odgovarao pravilima.

 • 8. Koristite riječi zahvale umjereno

  Iako se može činiti da žena s dobrim odgojem treba doslovno iskazivati ​​zahvalnost i stalno recitirati izraze zahvalnosti, to nije istina. Bolje je ne pretjerivati ​​s riječima poput “hvala” i “molim te”. U protivnom, njihovo će se značenje naprosto umanjiti i shvatit će se kao laskanje.

  9. Ne okrećite se ako vas osoba ne zove vašim imenom

  Dama se nikad neće okrenuti nakon što čuje “Hej!” na ulici. Ovaj vulgarni uzvik neosobni je oblik privlačenja od jednog stranca do drugog i posve je neprimjeren prema pravilima. Ovu vrstu dijaloga treba započeti neutralnim riječima poput “oprostite”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje