Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako zagrijanost prostorije djeluje na produktivnost kod muškaraca i žena?

Preuzmite sliku

Poznato je da ženama uopšteno prijaju više temperature nego što je to slučaj kod muškaraca. Naučnici su otkrili da prilagođavanje temperature na radnom mjestu utiče na produktivnost oba pola.

Temperatura na kojoj se osjećamo prijatno varira od osobe do osobe. U prosjeku žene preferiraju više temperature u odnosu na muškarce. Naučnici su istraživali kako temperatura prostorije u kojoj boravimo utiče na produktivnost na poslu.

Tokom istraživnja ispitano je 543 studenata, sa Univerziteta u Kaliforniji, uz pomoć tri testa, na različitim temperaturama – između 16°C i 33°C. Rezultati testova iz matematike i verbalnih sposobnosti bili su bolji sa porastom temperature kada su u pitanju žene, a sa porastom temperature produktivnost kod muškaraca je opadala.

Poboljšanje rezultata proizašlo je iz bržeg rada i veće ispunjenosti testova odgovorima.

Dr. Thomas Chang i dr. Agni Cayaskait koji su radili na studiji navode objašnjenje da su ovi rezultati nastali kao posljedica bolje motivacije, ali da je moguće da i mozak bolje i brže funkcioniše ako su uslovi optimalni.

Razlika u temperaturi između muškaraca i žena nije drastična, pa tako muškarcima nije neophodno da se smrzavaju da bi postizali bolje rezultate, već je u pitanju minimalna promjena u odnosu na temperaturu koja odgovara ženama.

Zanimljivo je da su rezultati trećeg testa, koji je zahtijevao odgovore suprotne intuitivnim, pokazali najmanju zavisnost od temperature.

Poznato je da ženama odgovara toplija sredina, ali ukoliko ste žena i prijaju vam niže temperature može se reći da ste neuobičajeni ali ne i jedinstveni. Obrnuto važi za muškarce.

Ova istraživanja dovela su u pitanje statistiku koja prikazuje žene kao slabije matematičare. (Nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,