Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako izbjeći depresiju na kraju godišnjeg odmora?

Preuzmite sliku

Riješite brzinski kviz i saznajte šta sve možete da uradite da odagnate depresiju nakon povratka s puta.

Šta od navedenog uradite kada se vratite s odličnog puta?

a) Odete u krevet, iako ste se odmorili od puta
b) Odete na pivo i ignorišete hrpu nakupljenih računa bar nedjelju dana
c) Upalite “Travel Channel” i ostavite ga upaljenog sve vrijeme (nakon što ste se vratili u krevet)
d) Pogledate svoj dom s laganim gađenjem i prezirom
e) Dva ili više od navedenog

Budimo iskreni, vaš godišnji odmor može da bude nagrađujuće, emocionalno, pa i pomalo iscrpljujuće iskustvo. Možete da se osjećate odlično, euforično, preplavljeno, pa čak i kao neka druga osoba. Nakon što ste vidjeli mnoge lijepe stvari na putu, može vam biti teško da nastavite dalje. Depresija se javlja nakon što uporedite način života kojim ste živjeli na putu s realnošću koja vas je sačekala kod kuće.

Iako neće učiniti da se osjećate odlično kao dok ste npr. večerali u Veneciji ili nekoj drugoj privlačnoj destinaciji, ovih nekoliko ideja možda će pomoći da se osjećate jednako dobro ili čak i bolje nego prije puta.

1. Riješite se nemira

Uz putovanje dolazi i određena doza ubrzanog ritma kojeg je teško riješiti se nakon povratka. Takođe je prisutan i efekat „usporavanja vremena“ kao posljedica doživljavanja novih iskustava ubrzanim ritmom. Kada se vratite kući, može se pojaviti nemir, jer ne radite ništa „novo, drugačije i uzbudljivo“ kao dok ste bili na putu. Ovaj nemir obično prolazi kroz tri do šest nedjelja nakon povratka u svakodnevni život. Ako imate vremena, pokušajte organizovati manje izlete u nadolazećim nedjeljama nakon putovanja kako biste smanjili tu vrstu nemira. A depresija će nestajati polako.

2. Postanite aktivniji

Tokom puta ste možda shvatili da niste u najboljoj formi, a kako na putu postepeno poboljšava forma, možda ste primijetili da se osjećate bolje. To može da vas inspiriše da se učlanite u teretanu ili počnete da trenirate neki sport kada se vratite kući. Kada postanete aktivniji, ne samo da ćete biti u boljoj formi tokom sljedećeg putovanja, već to uveliko može da vam pomogne da pobijedite potištenost koja slijedi nakon povratka. Nije potrebno spominjati da ćete takođe izgubiti nakupljene kilograme.

3. Očistite kuću

Zvuči kao neobičan prijedlog? Osim što je očigledno veoma praktično, čišćenje kuće pomoći će vam da razbistrite glavu i ponovo se povežete sa svakodnevnim okruženjem. Vaš dom može vam se učini pomalo nepoznat i stran nakon promjene nekoliko hotelskih soba zaredom. Čišćenje će vam takođe pomoći da pronađete fizički (i emocionalan) prostor za sve što ste donijeli kući, a i nećete se saplitati o kofer svaki put kada izlazite iz sobe. Takođe možete da radikalno da preuredite prostor ili napravite male promjene, naročito stvarima koje ste donijeli s puta, tako da ćete doslovno uživati u putovanju još dugo.

4. Riješite se nepotrebnih stvari

Život s koferom može vas dovesti do zaključka da vam je za ispunjen život potrebno zaista malo. Mnogi zato nakon puta bacaju stvari koje ne koriste, prodaju ih ili poklanjaju. Posjedovanje manjeg broja stvari može da vam pomogne da se bolje fokusirate na trenutni život i pruži vam veći osjećaj slobode.

5. Odaberite novi hobi

Tokom putovanja ste izloženi mnoštvu novih i drugačijih iskustava i stvari. Nakon povratka možete npr. početi da učite o novim kuhinjama, učite nove jezike itd. Ovakvi hobiji obično ne zahtijevaju mnogo ulaganja, a daju vam osjećaj koji je sličan onom kada ste na putu – da činite nešto novo prvi put.

6. Steknite nova prijateljstva i poznanstva

Kako biste osvježili pozitivna sjećanja, možda nećete moći da odolite tome da drugima prepričavate detalje u vezi s putovanjem. Pošto su ljudi generalno znatiželjni i žele da čuju iskustva s dalekih mjesta i kultura iz prve ruke, male su šanse da nećete biti zanimljivi. Za kolege i ljude koji vas ne poznaju dobro bićete poznati kao “putnik”, što je uvijek odlična tema za razgovor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,