Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako godišnje doba rođenja utiče na bebu a kako na majku?

Preuzmite sliku

Vjerovali ili ne, godišnje doba u kojem je vaša beba rođena može utjecati na ponašanje, spavanje pa čak i na visinu i težinu

Niko u potpunosti nije siguran zašto i kako točno godišnje doba u kojem su bebe rođene utiče na njih, ali nije zbog astrologije. No istina je da se u raznim sezonama trudnice drugačije hrane.

Prehrana utječe na količinu i vrstu hranjivih tvari koje beba dobiva još u maternici. Razina vitamina D također igra ulogu. Razina u našem tijelu ovisi o godišnjem dobu, što jedemo i koliko smo izloženi sunčevim zrakama, a smatra se da on igra važnu ulogu u razvoju imunološkog sistema i pravilnog razvoja kostiju. Sezonske promjene temperature i izlaganje zimskim virusima imaju ulogu u razlikama između beba rođenih u proljeće, ljeto, jesen ili zimu.

Teško je sa sigurnošću reći utječe li vrijeme kad smo rođeni na našezdravlje. Ipak, istraživanja pokazuju da će djeca rođena od juna do oktobra vjerovatno biti malo jača i imati jače kosti od djece rođene zimi. Istraživači su mjerili i razine vitamina D kod žena u 37. sedmici trudnoće i zaključili da je vitamin D u krvi viši kod trudnica koje su se izlagale suncu. Njihove bebe bile su u prosjeku više za pola centimetra od djece rođene u najmračnijim mjesecima.

Astma češća kod jesenskih beba

Bebe rođene u jesen i zimu u većoj su opasnosti da razviju alergije na hranu, vjerovatno baš zbog izloženosti tom važnom vitaminu dok su još u trbuhu. Astma je također češća kod jesenske djece. Tijekom zime, više ostajemo kod kuće sa zatvorenim prozorima i upaljenim grijanjem tako da je jedan od razloga za češću pojavu astme, veća izloženostalergenima, poput grinja, u prvim mjesecima života.

Što se tiče vida, situacija je suprotna. Bebe rođene u ljetnim mjesecima češće su kratkovidne. Objašnjenje leži u većoj izloženosti prirodnoj svjetlosti i sunčevim zrakama u trbuhu i prvih par mjeseci. Kad je beba još u maternici, ona vidi svijetlo kao ružičasti sjaj kroz trbuh. Već u 26. sedmici trudnoće, bebine oči se otvaraju i ona počinje vidjeti. Djeca rođena u proljeće i ljeto više i naginju takozvanoj “sezonskoj depresiji”.

Kako godišnje doba utječe na mame?

S obzirom na vremenske prilike, lakše je imati proljetnu ili ljetnu bebu. Lakše je nositi se s novonastalom situacijom u tim prvim mjesecima: duge šetnje s kolicima, sjedenje u parku ili na terasi, oslobađa vas osjećaja da ste “zatvoreni” unutar četiri zida s malom bebom, što se tokom zime događa jer ne možete van. Lakše je upoznati druge mame i družiti se kad je vani toplo i sunčano. Kad dijete odraste, lakše je organizirate rođendansku zabavu tijekom toplijih mjeseci. Velika je prednost kad možete zabaviti “horde” male djece u  parkiću, na livadi ili čak i na plaži. Thinkstock

Odvikavanje od pelena također ide na ruku mamama ljetnih beba. Većina mališana je spremna ići na “tutu” od druge godine. Kad može trčati okolo gol ili samo u gaćicama, lakše je rješavati normalne svakodnevne “nesreće”. No, nemojte vršiti pritisak na dijete. Ako nije spremno, pustite ga neka to još jedno ljeto trči okolo s pelenom.

Koje bebe spavaju bolje: ljetne ili zimske?

Utiče li godišnje doba u kojem su bebe rođene na spavanje? Nekoliko istraživanja pokazalo je da utiče, ali ne kod malih beba. Ako imatetinejdžera koji je rođen u toplim mjesecima vjerovatno je da će ostajati duže budan. Proljetna djeca ulaze u dubok san kasnije u noći dok oni rođeni u jesen sami se sklupčaju i pokriju dekicom puno ranije. Jedan od mogućih razloga za takve razlike je naš unutarnji sat (cirkadijurni ritam koji utječe na budnost i spavanje, metabolizam, temperaturu tijela pod uticajem je unutarnjeg biološkog sata), predodređen je također koliko je dijete izloženo suncu prije rođenja.

Bebe rođene u proljeće, a pogotovo bebe rođene u ljeto, primaju najviše količina sunčevih zraka i zbog toga se teže umaraju, imaju više energije i ostaju budne do kasno. Ali, nema veze. Ionako su ljetni dani duži i možete ih provoditi u šetnjama. (klokanica.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,