Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako da prepoznate da li gubite preveliku količinu kose?

Preuzmite sliku

Dnevno odbacimo 50 do 100 dlaka i normalno je vidjeti nekoliko pramenova na jastuku ujutro ili u odvodu nakon tuširanja, piše Bright Side.

Količina kose koju gubite može ovisiti o njenoj dužini i debljini, pa čak i o tipu jastučnice na kojoj spavate. Ali ako počnete primjećivati ​​da vaš dio tjemena izgleda malo širi, možda ćete imati razloga za brigu, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Pokušajte povući pramen kose                                                               

Jedan od načina da utvrdite gubite li više kose nego što je normalno omotavanjem prstiju oko otprilike 60 dlačica i nježnim povlačenjem. Ako gubite pravu količinu kose, ne bi trebalo izaći više od 3 dlake.

 • 2. Obratite pažnju na to koliko je kose u odvodu

  Normalno je izgubiti malo kose kada se tuširate, a možda ćete izgubiti i više ako je češljate nakon toga. Ali ako stalno primjećujete puno kose na podu kupaonice, to bi mogao biti znak previše gubitka kose.

  3. Pokušajte izbrojati dlake koje otpadaju

  Drugi način da utvrdite gubite li previše kose je četkanje 60 sekundi i brojanje broja dlačica koje padaju. Gubitak oko 10 dlaka je normalno, a ako ih toliko izađe, ne biste se trebali brinuti.

 • 4. Pogledajte svoj rep

  Općeniti pad debljine kose jedan je od znakova da ćete se možda morati posavjetovati sa svojim liječnikom. Iako ga vjerovatno nećete primijetiti dok ne dođe do drastične razlike, to može ukazivati ​​na značajan gubitak kose.

  5. Provjerite imate li „rupe“ na tjemenu

  Ako vam opada kosa više nego uobičajno, možda ćete dobiti i ćelavicu na tjemenu. Ako primijetite tanke mrlje, to bi mogao biti jedan od prvih znakova potencijalnog stanjivanja kose.

 • 6. Provjerite koliko je širok vaš dio tjemena

  Još jedan pokazatelj prekomjernog gubitka kose je dio tjemena koji se širi. Ako se kroz pramenove vaše kose vidi više tjemena, to bi također mogao biti znak da gubite previše kose.

  7. Ujutro pogledajte svoj jastuk

  Normalno je izgubiti 5 do 20 pramenova kose kada spavate u snu, pogotovo ako spavate na pamučnoj jastučnici. Poznato je da upijaju vlagu iz vaše kose, čineći je suhom i lomljivom. Ali ako ujutro počnete primjećivati ​​puno kose na jastuku, to bi potencijalno mogao biti znak da gubite previše kose.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,