Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jednojajčane blizanke odrasle u različitim zemljama: Testiranja otkrila kako se danas razlikuju

Preuzmite sliku

Nakon što su bile razdvojene kao mala djeca, jednojajčane blizanke su odvojeno odgajane u SAD-u i Južnoj Koreji, a 45 godina kasnije su se sastale i postale fokus istraživanja.

Istraživanje jednojajčanih blizanaca, gdje je jednu blizanku odgajala njezina biološka porodica u Južnoj Koreji, dok je drugu odgajala usvojiteljska porodica u Sjedinjenim Državama, dodaje nove informacije ograničenoj literaturi o blizancima koji su odrasli u različitim obiteljima i zemljama. Južnokorejska blizanka i američka blizanka prvi put su se srele u Južnoj Koreji u septembru 2021, prenosi 24sata.hr.

Istraživanje jednojajčanih blizanaca, gdje je jednu blizanku odgajala njena biološka porodica u Južnoj Koreji, dok je drugu odgajala usvojiteljska porodica u Sjedinjenim Državama, dodaje nove informacije ograničenoj literaturi o blizancima koji su odrasli u različitim porodicama i zemljama. Južnokorejska blizanka i američka blizanka prvi put su se srele u Južnoj Koreji u septembru 2021.

Blizanke su razdvojene u vrlo neobičnim okolnostima. Rođene su 1974. godine u Seulu u Južnoj Koreji. U dobi od dvije godine njihova baka po majci ih je odvela na prepunu tržnicu u Južnoj Koreji, ali se vratila kući samo s jednom djevojčicom. Druga se sestra izgubila u gomili.

Kasnije je pronađena kako sama luta i prevezena je u udaljenu bolnicu gdje su joj dijagnosticirane ospice. Njena je porodica objavljivala letke i čak se pojavila na televiziji kako bi proširila vijest o njezinom nestanku, ali njihovi napori da je pronađu bili su uzaludni.

Izgubljena blizanka je ubrzo smještena u udomiteljsku porodicu, a potom je mala djevojčica usvojena. Usvojio ju je bračni par iz SAD-a, a u novi dom je stigla dva dana prije Božića 1976. godine.

Oko 45 godina kasnije, jednojajčane blizanke ponovo su se ujedinile nakon što je američka sestra predala uzorak svog DNK u sklopu južnokorejskog programa za lociranje izgubljenih članova porodice.

Njihova je priča sada u središtu intrigantnog naučnog istraživanja. Kao jednojajčane blizanke, sestre dijele iste gene. Naučnici žele provjeriti koliko su slične, ili različite, s obzirom na njihov izrazito različit odgoj.

Isti geni, različita okruženja

Dva naučna istražitelja, jedan u SAD-u i jedan u Južnoj Koreji, temeljito su ispitali blizanke koje žive u svojim zemljama. Obje sestre su bile ispitane o njihovim prošlostima i porodičnom okruženju, testirane su kako bi se izmjerili različiti aspekti inteligencije, kako bi se procijenile njihova ličnost, mentalno zdravlje, zadovoljstvo poslom i fizičko zdravlje.

– Uprkos odrastanju u vrlo različitim kulturama i kućanstvima, jednojajčane blizanke su dijelile su vrlo slične osobine – otkrili su istraživači.

– Oboje su marljive, orijentirane na posao, dobro organizirane, uživaju u sportu i teže postignućima – dodali su.

Sestra odgojena u Koreji je podignuta u porodičnoj atmosferi koja je pružala veću podršku i koheziju u kojoj se poticao lični razvoj. Nasuprot tome, američka sestra odgajana je u strožem, religioznije orijentiranom okruženju s većom količinom porodičnih sukoba – opisali su istraživači.

U skladu s razlikama u američkoj i korejskoj kulturi, američka sestra izrazila je ‘da se osjeća autonomno i da vjeruje da su svi članovi kolektiva jednakog statusa’, dok korejska sestra ‘sebe doživljava kao dio kolektiva, a prihvaća hijerarhiju i nejednakost unutar tog kolektiva.’

U skladu sa zajedničkom genetikom, jednojajčane blizanke bile su slične visine i težine i obje imaju dijabetes. Obje su također bile podvrgnute operacijama u svojim tinejdžerskim godinama kako bi im se uklonili tumori iz jajnika, piše Big Think.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje