Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedina u BiH: Porodica kod Bijeljine gradi kuću od blata i slame (FOTO)

Preuzmite sliku

U selu Čađavica nadomak Bijeljine niče neobična kuća, i to od blata i slame. Njeni vlasnici su mladi par, Biljana i Aleksandar. Htjeli bi vlastiti krov nad glavom pa su se odlučili za, kako rekoše, jeftiniju i zdraviju varijantu.

Od prijatelja su dobili plac i materijal pa su prionuli na posao.

Ovdje ljudi čudno gledaju pošto smo kraj puta. I ne mogu da vjeruju da tako radimo. Koristi se drvo i balirana slama. Ali to nije obična balirana slama. Mi smo tu slamu balirali maksimalno, tako da bude što čvršća”, ističe Biljana Gavrić.

Krov će na proljeće. Biljana i Aleksandar kažu da jeste čudno, ali njih nije briga. Žele da živimo zdravo i da ne potroše silne pare na novi dom.

Mi planiramo da potrošimo maksimalno 22, 23 hiljade maraka i da ćemo dobiti sigurno 100 kvadrata prostora stambenog. Za taj novac ne bi mogli da kupimo u gradu ništa, ni 20 kvadrata stana”, kaže Aleksandar Drinić.

Rodbina i prijatelji pritekli su u pomoć i prilikom malterisanja kuće i drvenih konstrukcija. Svi vrijedno rade kako bi prije zime završili taj dio posla.

Nastavićemo mi radove i na zimu. To će biti radovi unutra. Postavljaćemo kablove za struju a sljedeće godine će sigurno biti useljenje. Na proljeće ćemo nastaviti da malterišemo i negdje tokom ljeta ćemo useliti”, dodaje Aleksandar.

Aco i Bilja to jedva čekaju. Ne smeta im što će da žive na selu. Kako rekoše, kad sa fakultetskim diplomama ne rade poslove za koje su se školovali, onda će im život mimo gradske vreve biti najmanji problem. (ATV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,