Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo: Ovo je pet ženskih kvaliteta koje ostavljaju poseban utisak na muškarce

Preuzmite sliku

Iako svaki muškarac ima individualne preferencije, istraživanja pokazuju da postoje određene kvalitete kod žena koje ostavljaju posebno dobar prvi utisak u očima muškaraca.

Kvalitete i vrline koje su najprivlačnije jednom muškarcu ne moraju se smatrati privlačnima drugom. No, to nije spriječilo naučnike da pokušaju otkriti šta to većinu muškaraca privlači kod suprotnog spola.

 • Tako je istraživanje iz 2015. godine objavljeno u Plus One pokazala da postoji jedna stvar koja je zajednička mnogim muškarcima, a to je da su skloni vjerovati svojim prvim utiscima.

  1. Šminka koja ima efekt prirodnog izgleda

  Neki muškarci tvrde da više vole žene bez šminke, jer izgledaju prirodno. No, prema anketi koju je proveo Zoosk, od 1.200 žena koje su na profilnoj fotografiji imale našminkane oči, njih 139 imalo je veću vjerovatnoću da će dobiti poruke od muškaraca.

  Muškarci su također češće željeli upoznati ženu ako ona na profilnoj fotografiji nosi ruž.

 • Međutim, za žene koje su sklone nositi “tamnije” vrste šminke bilo je manje vjerovatno da će biti pozvane na izlazak. Dakle, možete nositi šminku koja ostavlja dojam prirodnog izgleda i još uvijek privlačiti muškarce.

  2. Idealan omjer struka i bokova

  Ova sklonost ima manje veze s privlačnošću, a više sa zdravljem i plodnošću. Istraživanje također pokazuje da je omjer struka i bokova snažan pokazatelj nivoa estrogena u žena, rizika od pretilosti i osjetljivosti na ozbiljne bolesti kao što su dijabetes, rak jajnika i bolesti srca.

  3. Nošenje crvene odjeće

  Crvenu često nazivaju bojom strasti, zato nije čudno što privlači muškarce.

 • U istraživanju koje su proveli psiholozi sa Univerziteta u Rochesteru muškarcima su pokazane fotografije različitih žena uokvirenih crvenim ili bijelim okvirima, te su upitani koliko im se te žene čine lijepima.

  Zatim im je prikazana ista fotografija sa ženama u crvenom ili plavom i upitani su koliko bi novca potrošili na spoj s tom ženom.

  Žene uokvirene crvenom bojom ili koje su nosile crveno bile su im privlačnije.

  4. Ljubazan stav

  U istraživanju Društva za ličnost i socijalnu psihologiju naučnici su otkrili da ženina osjetljivost na potrebe i želje muškaraca povećava njenu privlačnost muškarcima.

 • 5. Viši glas

  Na kraju, istraživanja su pokazala da žene smatraju muškarce dubljeg glasa privlačnima, dok muškarci traže suprotno.

  Neki muškarci vjeruju da viši glasovi signaliziraju reproduktivnu sposobnost, ženstvenost i manju veličinu tijela. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje