Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo kojih šest emojija zbunjuje ljude i šta zapravo znače

Preuzmite sliku

Emojiji su postali zabavan i brz način komunikacije, ali često mogu izazvati zabunu zbog različitih upotreba u kulturama i generacijama.

Novi izvještaj platforme za jezično obrazovanje Preply pokazalo je da je 81% Amerikanaca zbunjeno nečijim korištenjem emojija. Preply je od 1. do 29. februara ispitao 2. 021 Amerikanca kako bi dešifrirao šta ljudi misle da svaki emoji znači:  otkrića su pokazala da su emoji koji prikazuju lakiranje noktiju, emoji oblaka koji bježi i smajlić okrenut naopako najzbunjujući emoji u svijetu 2024, piše NY Post.

1. Emoji lakiranja noktiju najzbunjujući

 • Istraživanje je pokazalo da najzbunjujući emoji zapravo nije zbunjujući izraz lica, već lakiranje noktiju, a 40% njih tumači da emoji znači “otmjen” ili “elegantan”. Drugi misle da to znači “samo lak za nokte” i “brigu o sebi”. Dok se najčešće koristi za prikaz nonšalancije ili ravnodušnosti.

  2. Emoji u oblaku

 • Emoji u oblaku značio je “požuriti” ili “brzo” za 38% ispitanika, “puštati vjetrove” za 34 posto njih, “iscrpljenost” ili “bez daha” za 15% i pušenje za 13%. Dok se zapravo može predstavljati maglovito stanje uma, zbunjenost ili čak osjećaj mirnog blaženstva.

  Može se koristiti i za označavanje prisustva dima.

  3. Naopako okrenuti samjlić

 • Naopako okrenuti smajlić protumačen je kao sarkazam (38%), osmjeh kroz bol (36%), isto kao i obični smajlić (16%) ili pasivna agresija (10%). No, obično se koristi za prenošenje ironije, sarkazma, šale ili osjećaja gluposti ili gluposti.

  Na različitim geografskim položajima emojiji znače različito

  Geografski položaj također doprinosi zbrci.

  1. Emoji s palcem gore

 • On je često simbol potvrde ili slaganja u zapadnim kulturama, ali u određenim kulturama Bliskog istoka smatra se uvredljivim – slično srednjem prstu u Americi.

  2. Dodirivanje kažiprsta i palca

 • Pokret koji pokazuje dodirivanje kažiprsta i palca smatra se “u redu”, “savršeno” ili “izvrsno” – ali u Brazilu i dijelovima južne Evrope smatra se opscenim. Osim toga, Australci ga mogu smatrati simbolom zla, u Japanu to znači novac, au nekim zemljama Bliskog istoka to je referenca na zlo oko.

  3. Mir

 • Emoji znaka mira znači “mir” u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Ali u Britaniji i Australiji, ako je dlan okrenut prema unutra, to je slično davanju srednjeg prsta. (Vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,