Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iskustvo Hrvata iz Njemačke pokrenulo raspravu na mrežama: “Je li to moguće?”

Preuzmite sliku

Korisnici na Redditu primijetili su da je kvaliteta iste hrane bolja u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama nego u Hrvatskoj.

Jedno pitanje na hrvatskom Redditu pokrenulo je veliku raspravu. Naime, korisnik IAdmitILie primijetio je da je omekšivač koji je kupio u Hrvatskoj slabije kvalitete od onoga kupljenog u Njemačkoj.

“Perem veš. Stavim omekšivač iz Njemačke. Roba snažno miriše. Uzmem istu odjeću, bacim natrag u mašinu za veš, uzmem isti omekšivač, ali iz Hrvatske i miris se jedva osjeti nakon pranja. Je li to moguće?” postavio je korisnik pitanje na Redditu, gdje su se potom javili brojni drugi Hrvati koji su i sami primijetili nešto slično s proizvodima koji se kupuju u hrvatskim trgovinama.

“Popizdim svaki put kad odem kući, možda su proizvodi gori, ali su zato cijene više”, piše jedan od komentatora.

 • Drugi korisnik podsjetio je na slična iskustva s hranom, navodeći primjer niskobudžetnog branda iz Njemačke koji se činio kvalitetnijim od sličnih proizvoda u Hrvatskoj.

  “Zar nije slična stvar s hranom? Meni je u Njemačkoj sva hrana bila nenormalno dobra. Njihov niskobudžetni brand iz Rewea pod nazivom ‘Ja!’ Iliti nešto kao ‘K-plus’ u Konzumu meni je imao okus kao nešto visokobudžetno u Hrvatskoj. I tako za većinu hrane. Neko mi je prije otprilike godinu dana rekao da smo mi službeno nekakav niži razred proizvoda u EU. Nikakve teorije zavjere, nego transparentno klasificirani kao niži. Trebam istražiti da bih znao više”, nastavlja drugi.

  U raspravu se uključio i korisnik larini_vjetrovi, koji je kao primjer naveo Nutellu i druge slatkiše, kao i higijenske potrepštine, koje su, po njegovu mišljenju, znatno bolje kvalitete u Njemačkoj.

 • “Tako ti je manje-više sa svim stvarima iz Njemačke. Uzmi i Nutellu za primjer. Njemačka je puno bolja, kao i ostali slatkiši, a i higijenske potrepštine. Inače bi trebalo biti isto, jer smo sada dio EU i Schengena, ali, eto, nije i mi opet dobivamo slabije kvalitetnu robu. Primjećujem razliku kada mi rođaci donesu iz Njemačke i kada kupim kod nas i stvarno postoji velika razlika kod nekih artikala. Nije mi jasno zašto kod nas i dalje prolazi roba slabije kvalitete”, napisao je na Redditu.

  U raspravu su se potom uključili i drugi Hrvati koji su se nedavno preselili na Zapad, npr. u Austriju.

  “Nedavno sam se preselio u Austriju, nisi u krivu. Ne mogu ti opisati koliko sam prvih par sedmica ludio zbog toga, sve od okusa slatkiša pa čak do cigareta. Cijene po trgovinama su iste ili niže nego u Hrvatskoj.”

 • Inače, Evropska komisija 2021. objavila je istraživanje o kvaliteti proizvoda, a u kojem je utvrđena razlika kod trećine ispitanih uzoraka iz različitih država Evropske Unije. To istraživanje, koje se fokusiralo na senzorno ispitivanje 20 pakiranih prehrambenih proizvoda uzorkovanih u nekoliko članica EU, pokazalo je da prehrambeni proizvodi koji se stavljaju na tržište u istom pakiranju, ali se količinom ili vrstom sastojaka razlikuju u sastavu, mogu imati različite senzorne karakteristike, odnosno razlike u okusu.

  Kod deset od dvadeset uzorkovanih proizvoda rezultat senzorne procjene otkrio je razlike u okusu, koje su prouzročene različitim sastavom proizvoda. (Vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje