Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iskoristite neke od ovih pet trikova i riješite se puževa iz svojih bašta

Preuzmite sliku

Ako već nisu, puževi će uskoro otkriti vašu baštu i izabrati je za svoju trpezariju. No, postoje načini da ih spriječite u tome.

Kao svakog proljeća i ove godine će vjerovatno početi rat protiv puževa u baštama. Za mnoge baštovane, ove spore i naizgled mirne životinje su samo ‘bezdušni uništavači’ njihovog povrća i cvijeća.

Postoji dosta načina na koje možete spriječiti da vaša bašta postane trpezarijski sto puževima.

1. Iskoristite sunce

Jedna poznata taktika je posipanje solju po puževima, što bi trebalo da ih osuši. Ekspert za baštovanstvo David Domoney rekao je britanskoj televiziji ITV da je ovo pogrešno shvatanje. U stvari, najveći neprijatelj puževa je sunčeva svjetlost.

“Zato je moj prvi savjet da baštu ne zalivate prekasno, da je sunce više ne bi isušilo. Zalivanje stvara vlažno okruženje oko biljaka, koje puževi vole. Za njih je večernje zalivanje kao poziv na ukusnu večeru u prijatnom ambijentu.”

Također, uvjerite se da su biljke dovoljno udaljene jedna od druge. Ovo stvara oblasti između njih do kojih dopire sunčeva svjetlost, a za spore puževe to je za nas kao prelazak male pustinje.

Uspješno možemo koristiti i sakrivanje puževa od direktne sunčeve svjetlosti. Postavite drvenu dasku koja je malo podignuta od zemlje, na vrućini sunca, puževi će potražiti sklonište ispod nje ili na strani koja je okrenuta ka zemlji. Onda samo okrenite dasku i pokupite spore uljeze ispod ili sa nje.

2. Iskoristite njihove neprijatelje

Iako postoji mnogo sredstava za odbijanje puževa, bolje je koristiti prirodu da bi spriječili njihovu invaziju.

Učinite baštu privlačnom za prirodne neprijatelje puževa – ptice, žabe, insekte.

Na primjer, u baštu stavite hranilice za ptice, napravite mali ribnjak za žabe, napravite gomilu drveća ili lišća, gdje će se sakriti puževi i gdje će ih tražiti njihovi prirodni neprijatelji.

3. Iskoristite prednosti mirisnih biljaka

Puževe odvraćaju i biljke jakog mirisa. U bašti posadite ruzmarin, lavandu ili mentu. Ove biljke nama mirišu, ali puževi ih izbjegavaju. Ove biljke možete saditi i među povrćem. Samo budite oprezni sa mentom.

4. Posadite luk vlasac u saksije u bašti.

Jedan od najvećih otrova za puževe je alicin, supstanca koja se nalazi, na primjer, u vlašcu. Posadite saksije vlašca između drugih baštenskih biljaka ili na više mjesta u bašti.

5. Iskoristite ljuske jaja

Sve što vam je potrebno su ljuske od kokošijih jaja, koje ćete osušiti u rerni, onako kako je to prikazano u videu. Kada su osušeni onda ih izdrobite i pospete po određenom teritoriju kojeg su puževi napali.

Stvar je u tome što puževi ne vole oštrije predmete pa će ih to odbiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,