Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

I od sedam kvadrata mogu se napraviti ‘čuda’! (FOTO)

stan-sedam-kvadrata1
Preuzmite sliku

U potrazi za novim domom, bilo da je riječ o stanu ili kući, minijaturna mjesta nisu na popisu uobičajene osobe, ali ovaj slučaj dokazuje da se i od najmanjeg prostora može stvoriti udoban i praktičan dom.

stan-sedam-kvadrata1

Ova se minijaturna kućica nalazi u neposrednoj blizini trga Svetog Petra i dvorca Sant'Angelo, dvije najpoznatije turističke, istorijske i vjerske atrakcije u samom središtu Rima. Kuća je bila napuštena dugi niz godina, sve dok je nije zapazio arhitekt i dizajner Marco Pierazzi koji je u njoj prepoznao potencijal i kupio je 2010. godine.

stan-sedam-kvadrata

Nakon što ju je u potpunosti renovirao, u njoj je sa suprugom živio tri godine, sve do rođenja svoje djece. Danas ovu ‘najmanju kućicu u Italiji’, kako ju je sam prozvao, iznajmljuje prijateljima, poznanicima i turistima kojima je ovo idealno mjesto za vrijeme posjeta Rimu.

stan-sedam-kvadrata2

U nekadašnjem vlasništvu crkve Svetog Petra u okovima, ova kućica od samo sedam metara kvadratnih izgledala je kao prava noćna mora. Plijesni i trulež napali su drvene grede, a žbuka je sa zidova pada u komadima. Cijela se nastamba urušavala, što zapravo nije ni čudno imajući na umu da je izgrađena 1700-ih, 1930-ih je bila u uporabi kao jednosobna rezidencija, a sve do 2010. godine dugi je niz godina bila zapuštena.

stan-sedam-kvadrata3

‘Rim je tada bio drugačiji. To su bili dani kada je ovakva kuća bila dovoljna za siromašne. Nije im trebalo više od kreveta, štednjaka i mjesta za pranje’, objasnio je sadašnji vlasnik koji je dokazao da je i danas moguće živjeti u minimalnim uvjetima. (Homedit / Magazin.hr)

stan-sedam-kvadrata4

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: