Foto: Tuzlanski.ba

Ljeto je vrijeme šarenih i ukusnih koktela. Bilo da planirate ludu zabavu ili sjedaljku sa prijateljima, ovi egzotični napici će vas garantovano osvježiti. Predlažemo vam pet recepata koktela koje veoma lako i brzo možete sami da pripremite.

Legenda kaže da je prvi koktel napravljen slučajno, oko 1862. godine, u sunčanoj Kaliforniji. Bio je to Martini, omiljeno piće Jamesa Bonda. Tokom godina, njegov recept je mijenjan, usavršavan i isprobavan na najrazličitije načine. U međuvremenu pojavili su novi kokteli - Mojito, Cosmopolitan, Manhattan, Tequila sunrise, Sex On The Beach…

ljeto-kokteli-osvjezenje2Pored ukusa, izgleda, lijepih boja, alkohola i druženja, ima nešto i u spremanju koktela. Svaki barmen ima svoj tajni recept. U skladu s tim pravilom, mjere koje vam predlažemo nisu striktne. I ovi kokteli podložni su inspirativnim modifikacijama. Možete im pridodati nove sastojke, eksperimetisati sa ukusima i napraviti osvježavajući ljetnji napitak kojim ćete impresionirati svoje goste.

Sangrija od lubenice

Sastojci:
- 1 lubenica
- 1 flaša crnog vina
- 240ml tekile
- 120ml svježe cijeđene narandže
- 60ml svježe cijeđene limete
- Smeđi šećer po želji

Priprema:
Dobro isperite lubenicu i ohladite je u frižideru. Odrežite krug par centimetara ispod vrha, a zatim kašikom i nožem izvadite sočne komade iz središta i stavite ih u posebnu posudu. U udubljenu lubenicu ulijte vino, tekilu, šećer i sokove od narandže i limete i vratite je u frižider da voće upije alkohol i sokove. Prije posluženja dodajte ranije isječene komade lubenice, kao i kockice leda.

Citrus martini

Sastojci:
- 45ml džina
- 23ml likera od narandže
- 1 kašičica mermelade od narandže
- 15ml soka od limuna
- 1 kašičica meda

Priprema:
Sve sastojke staviti u šejker, ubaciti led i dobro ih izmiješati. Mješavinu procijediti u čašu, ukrasiti je korom od narandže i poslužiti.

Žele šotovi od ružičaste limunade

Sastojci:
- 12 limuna
- 50g malina
- 2 pakovanja želatina
- 1 čašica votke

Priprema:
Isijecite limun na kriške i nožem odvojite koru. Napravite klasičnu limunadu u posebnoj posudi, a potom dodajte maline i želatin. Pustite sok da odstoji dva minuta. Zagrijte limunadu na blagoj vatri otprilike oko pet minuta, povremeno je miješajući, sve dok se želatin ne rastopi. U smjesu zatim ulijte votku i lagano njome napunite kore od limuna. Ostavite ih u frižideru četiri sata, a zatim ih poslužite.

Koktel od kivija i rumaljeto-kokteli-osvjezenje3

Sastojci:
- 3 veća kivija
- 90 ml bijelog ruma
- 2 limete
- 300 ml vode
- 3 kašičice smeđeg šećera

Priprema:
Najprije napravite sirup kombinujuću vodu, šećer, izrendanu koru i sok od jedne limete. Pustite da mješavina provri, uz povremeno miješanje. Sirup kuhajte otprilike oko pet minuta i nemojte šerpu prekrivati poklopcem. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi, a zatim ga izmiješajte u blenderu sa rumom, kivijem, sokom od druge limete i kockicama leda. Servirajte odmah – užitak je neponovljiv!

Limunada od zaleđenih borovnica

Sastojci:
- 230g borovnica
- 240ml limunade
- Sveži listići nane
- Smeđi šećer po želji

Priprema:
Stavite sve sastojke u blender, dodajte led i dobro ih izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Napitak sipajte u čaše i ukrasite ih listovima nane, za dodatni užitak. (kucastil.rs)