Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glavobolja najavljuje kišu?

glavobolja
Preuzmite sliku

Metereopatija je značajno uzela maha zbog klimatskih promjena. Na vremenske promjene najosjetljivije žene u PMS ili menopauzi, tinejdžeri do 15 godina i osobe starije od 50.

\"glavobolja\"Nagle promjene vremena nimalo nisu prijatne za organizam, a naročito ih osjećaju hronični bolesnici. Metereopatija je značajno uzela maha zbog klimatskih promjena. Padovi ili skokovi temperature za čak 20 stepeni u roku od nekoliko časova uz visoku vlažnost vazduha, mogu da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme.

Simptomi se najčešće manifestuju kroz promjene raspoloženja, razdražljivost i smetnje u disanju, a istraživanja pokazuju da su na vremenske promjene najosjetljivije žene u PMS ili menopauzi, tinejdžeri do 15 godina i osobe starije od 50. Ljekari smatraju da je čovjek izgubio prirodnu sposobnost da se aklimatizuje na kišu, snijeg, oluju ili visoke temperature budući da najveći dio vremena provodi u zatvorenom prostoru, pa je zato sve više metereopata, prenosi B92

Vremenske prilike utiču prije svega na rad hipofize, pojačava se lučenje hormona koji izazivaju nemir i nervozu, a smanjuje proizvodnja endorfina, hormona koji smiruje. Glavobolja, bolovi u kostima i mišićima često najavljuju kišu i zahlađenje i nekoliko dana ranije. Visoka vlažnost donosi teškoće osobama sa visokim i niskim krvnim pritiskom i onima koji imaju hronične respiratorne probleme, dok jak vjetar može da uzrokuje malaksalost organizma i depresivno raspoloženje, napade astme i alergije.

Ovi simptomi mogu da se ublaže lijekovima, ali i čajevima od kamilice i nane, namirnicama bogatim vitaminom B, selenom i magnezijumom, dok bi metereopate trebalo da izbjegavaju alkohol, cigarete i kaloričnu hranu u danima kada se vrijeme mijenja.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: