Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ginekologinja otkrila šta žene nikad ne bi trebale raditi dok se tuširaju

Preuzmite sliku

Je li za vas mokrenje pod tušem prije pravilo nego iznimka? Onda pripazite: ginekologinja objašnjava povezane rizike za mjehur.

Rijetki bi to priznali, ali većina to čini: mokri pod tušem. Ako redovno “puštate vodu” pod tušem, mogli biste imati problema s mjehurom na srednji i dugi rok.

Ginekologinja dr. Alicia Jeffrey-Thomas kaže kako ženska anatomija nije “dizajnirana” za mokrenje stojeći. Mišići dna zdjelice ne mogu se potpuno opustiti, što znači da se mjehur ne isprazni do kraja. Rezultat može biti učestalo mokrenje i slabost mjehura.

I još je jedna okolnost problematična kod mokrenja pod tušem. Pozivajući se na Pavlovljev eksperiment, dr. Jeffrey-Thomas kaže: Ako mokrite pod tušem, s vremenom ćete u svom mozgu stvoriti vezu između zvuka tekuće vode i potrebe za mokrenjem. To dovodi do opasnosti da u nekom trenutku mjehur postane osjetljiv čak i pri pranju ruku, suđa ili u bazenu.

Ako zatim postoji i disfunkcija mokraćnog mjehura zbog čestog mokrenja u stojećem položaju, to rezultira “najboljim” uslovima za nehotično ispuštanje mokraće. Ginekologinja stoga prije tuširanja savjetuje uobičajeni odlazak na toalet, prenosi Fenix-Magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,