Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska razmatra zabranu objavljivanja fotografija djece na internetu: Roditelji tako zarađuju

Preuzmite sliku

Iako spadaju među najuspješnije kreatore sadržaja, roditelji influenceri uskoro bi mogli biti zabranjeni na društvenim mrežama u Francuskoj. Političari u toj zemlji iznijeli su novi prijedlog zakona koji bi spriječio roditelje da objavljuju fotografije i videa svoje djece. O tome zvještava The Times.

Voditelj jedne kampanje protiv objavljivanja fotografija djece na internetu taj čin je opisao kao oblik online zlostavljanja.

Digitalno nasilje

“Ova praksa predstavlja digitalno nasilje”, smatra Thomas Rohmer iz Opservatorija za roditeljstvo i digitalno obrazovanje.

Anketa koju je proveo Opservatorij, a citirao The Times, pokazala je da je više od polovine francuskih roditelja objavljivalo slike svoje djece na Instagramu i TikToku. Čak 90 posto ih je to činilo kad su im djeca bila mlađa od pet godina. Prema anketi, fotografija prosječnog djeteta objavljena je na društvenim mrežama 1.300 puta do njegove 13. godine.

Bruno Studer iz stranke predsjednika Emmanuela Macrona podnio je prijedlog zakona. On je odgovor na zabrinutost zbog stalnog objavljivanja fotografija i videa male djece te trendova u kojima ih se ponižava te ismijava radi lajkova. To uključuje videozapise poput onih u kojima roditelji bacaju kriške sira u lica svojih beba i snimaju njihove rekcije.

Studer u svom prijedlogu zakona ističe i da polovinu svih fotografija razmijenjenih na pedofilskim forumima čine fotografije koje su porodice objavile na društvenim mrežama.

Put do zarade

Državna sekretarica Charlotte Caubel podržala je prijedlog zakona, za koji se očekuje da će proći prvo čitanje ove sedmice.

“Ovo se odnosi na one koji koriste djecu kako bi zaradili novac ili poboljšali vlastiti imidž”, rekla je

Bude li prijedlog zakona usvojen, omogućit će sudijama porodičnih sudova da liše roditelje prava na objavljivanje fotografija i videa svoje djece, piše The Times. U prijedlogu zakona navodi se da bi “dijete trebalo biti uključeno u svaku odluku o dijeljenju svoje slike na internetu, prema dobi i stepenu zrelosti”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,