Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto vam je prijeko potreban jedan dan odmora u toku sedmice

Preuzmite sliku

Kultura užurbane aktivnosti postala je toliko sveprisutna da ljudi moraju raditi raspored čak i za vikend, što rijetko ostavlja vremena za opuštanje prije početka nove sedmice.

Odmor se često doživljava kao negativna osobina, jer može poticati sjedilački način života. Istina je, naime, da izležavanje može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući pretilost. Ipak, jedan dan u sedmici za apsolutni odmor znači zdravlje.

Možete jednostavno sjediti kod kuće, čitati knjigu, slušati omiljene pjesme ili jednostavno promatrati kako oblaci prolaze.

Šta je dan odmora?

“Dan odmora znači slobodno vrijeme i lično vrijeme. To je dan kad radimo malo ili ništa,” kaže psihoterapeut i životni trener dr. Chandni Tugnait.

 • “To je dan kada se opuštate od obaveza i odgovornosti koje opisuju vaš svakodnevni život. Tu je mirno uživanje u ležernim  aktivnostima koje smiruju dušu i osvježavaju duh.

  Dan odmora je i lični bijeg, suptilni podsjetnik na potrebu usporavanja i cijenjenja trenutka, pružajući mali predah koji ponovno puni našu energiju i obnavlja našu ravnotežu, omogućujući nam da se ponovno suočimo s hektičnim svijetom s novom snagom i jasnoćom,” objasnio je stručnjak.

 • Istraživanje objavljeno 2022. godine u International Journal of Environmental Research and Public Health otkrilo je da konstantan rad bez odmora može dovesti do izgaranja, odnosno “burnouta”.

  Zato je važno uzimati pauze i povremeno se opustiti. Prihvatanje povremenog dana odmora je navika s brojnim zdravstvenim prednostima, utemeljena na konceptu da su odmor i oporavak jednako važni kao i vježba.

  Evo nekoliko zdravstvenih koristi uključivanja dana odmora u svoju rutinu:

  1. Može poboljšati vaše raspoloženje

  2. Može razviti zahvalnost

  3. Može potaknuti kreativnost

  4. Može poboljšati kvalitetu sna

 • 5. Može potaknuti zdrave navike

  6. Može poboljšati kognitivne funkcije

  7. Može poboljšati regulaciju emocija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,