Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto poslije posla trebate sjesti u park, makar na 20 minuta?

Preuzmite sliku

Provedete li dnevno samo 20 minuta u gradskome parku, osjećat ćete se sretnije i zadovoljnije, a pritom ne morate ni vježbati, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Studija koju su proveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućuju da “urone” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja naučnika s američkog Univerziteta Alabama u Birminghamu objavljeni su u časopisu International Journal of Environmental Health Research.

Posjetitelji parka obuhvaćeni istraživanjem kazali su da se nakon boravka ondje puno bolje fizički i mentalno osjećaju, rekao je voditelj studije Hon K. Yuen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo tjelesne aktivnosti sudionika istraživanja nije bila povezana s poboljšanjem emocionalne dobrobiti. Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju baviti se ni lakšim vježbama zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama potiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

Loše je to što gradske vlasti i investitori sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamjenjuju stambenim i poslovnim zgradama. Premda naučnici stalno podastiru sve više dokaza o vrijednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svjedoci sve manjeg broja takvih prostora, napominje suautor studije Gavin Jenkins, piše Zadovoljna.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,