Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta trebate pregledati prije nego što se uselite u svoj podstanarski stan

Preuzmite sliku

Kraj septembra označava period kada se mnogi studenti pripremaju za novu akademsku školsku godinu, a za one koji studiraju u drugom gradu, to takođe znači pronalaženje i iznajmljivanje stana.

Iako mnogi mladi ljudi tokom ljeta pronađu odgovarajuće stanove, rezervišu ih i unaprijed plate, tek sada, dok se sele u svoj novi dom, mogu naići na brojne probleme. Kako bi izbjegli nesporazume sa stanodavcima i neprijatna iznenađenja, važno je da provjere nekoliko ključnih stvari u stanu koje možda nisu obratili pažnju prilikom izbora, i da obavjeste vlasnika o bilo kakvim problemima.

Kućni aparati

Obično se u oglasima navodi da li je stan opremljen bijelom tehnikom. Sada je prilika da provjerite da li frižider, šporet, mašina za veš, bojler, TV ili TA peć zaista rade ispravno ili postoje problemi s njima. Obratite pažnju na kablove, vrata frižidera i slušajte zvuke dok rade. Ako uočite bilo kakve nepravilnosti ili sumnjive znakove, obavezno obavjestite stanodavca.

 • Zidovi

  Ako je stan bio iznajmljen i prije vas, postoji vjerovatnoća da su prethodni stanari kačili slike, ogledala ili police na zidove. Pregledajte zidove da biste utvrdili da li postoje oštećenja ili rupe od eksera. Fotografišite sve pukotine koje primijetite, i zabilježite datum kada ste ih primijetili. Ako je stan nedavno okrečen, budite pažljivi i provjerite ćoškove, jer se ispod svježeg sloja boje može kriti trag vlage.

  Podovi

  Podovi, bilo da se radi o parketu ili laminatu, su osjetljivi na vlagu i pamte svaku fleku ili ogrebotinu. Stoga pažljivo pregledajte podove kako biste utvrdili da li ima mjesta gdje škripe ili eventualna oštećenja. Sve nepravilnosti i oštećenja dodajte na listu stvari koje treba popraviti ili zamijeniti.

 • Prozori

  Provjerite da li se prozori lako otvaraju i zatvaraju i da li su sva stakla neoštećena. Naprslo staklo, posebno tokom jačih vjetrova, može lako da se polomi i izazove dodatne probleme. Takođe, isprobajte roletne, a ako primijetite da prozori ne dihtuju dobro ili da postoje propuštanja, odmah obavjestite vlasnika stana, prenosi 24sedam.rs

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,