Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo koji su to fizički simptomi depresije

Preuzmite sliku

Depresija je poremećaj u mozgu koji može dovesti do mnogo emocionalne boli. No, promjene u načinu na koji mozak funkcionira također mogu imati veliki učinak na tijelo.

Depresija pridonosi širokom spektru fizičkih problema koji utječu na sve, od srca do imunološkog sustava, piše WebMD. Neke bolesti također mogu izazvati depresiju pa se stvara začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Depresija utječe na mnogo više od raspoloženja. Ovo su neki od najčešćih fizičkih simptoma depresije: pojačani bolovi, koji se javljaju kod otprilike dvije od tri osobe s depresijom; hronični umor; smanjen libido; smanjen apetit; nesanica, nedostatak dubokog sna ili prekomjerno spavanje.

Šta uzrokuje fizičke simptome depresije?

Promjene u mozgu utječu na mnoge tjelesne sisteme. Na primjer, abnormalno funkcioniranje neurotransmitera kao što je serotonin može promijeniti prag boli. To znači da postajete osjetljiviji na bol, posebno u leđima.

Serotonin također utječe na san i smanjuje seksualni nagon. Gotovo polovina svih osoba s depresijom ima problema sa seksualnim životom.

Nažalost, fizički simptomi depresije se često zanemaruju. Neka su istraživanja otkrila da su problemi sa spavanjem, umor i zabrinutost za zdravlje pouzdani pokazatelji depresije kod starijih osoba. No, ovi se znakovi često rutinski odbacuju kao prirodni dio starenja.

Depresija uzrokuje bolesti

Depresija povećava rizik od brojnih bolesti i drugih stanja tako što povećava nivo hormona stresa kao što su kortizol ili adrenalin.

Depresija može utjecati na imuni sistem, otežavajući tijelu borbu protiv infekcije. Neka cjepiva čak mogu biti manje efikasna kod starijih osoba s depresijom. Depresija je povezana i s bolestima srca.

Sve te promjene mogu dovesti do začaranog kruga koji je teško prekinuti bez liječenja depresije i drugih bolesti. (Ordinacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje