Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Držite li i vi plehove i tave u rerni? Evo zašto je to velika greška

Preuzmite sliku

U mnogim je kuhinjama praksa koristiti isključenu rernu kao “spremnik” za pladnjeve, lonce i tave.

To je zapravo prazan prostor kada se uređaj ne koristi, što se može pokazati vrlo korisnim, posebno ako nemate veliki namještaj ili imate puno posuđa. No, ta je navika pogrešna jer je izvor mnogih problema, koji se tiču ​​kako “zdravstvenog stanja” lonaca i aparata tako i kvalitete hrane koju iznosite na stol.

Rerna nije komad namještaja

Ako unutrašnjost rerne napunite loncima i tavama s ručkom, riskirate oštećenje unutarnjih stijenki uređaja, koje su obložene materijalima potrebnim za ravnomjernu raspodjelu topline. Stoga, kako biste izbjegli rizik od nepovratnog oštećenja rerne, trebate je odmah osloboditi od posuđa koje držite unutra. Oštećenje unutarnje obloge rerne također predstavlja rizik za ispravnost hrane koju donosite na stol. Naime, sitne čestice ovih materijala, otrovnih za vaše zdravlje, mogle bi završiti u hrani tokom kuhanja u rerni i kontaminirati ju, čineći ju nejestivim.

  • Nadalje, većina plehova i tava ima unutarnji premaz koji, ako je oštećen, ugrožava sigurnost hrane koja se u njima kuha. Trpanje nekoliko plehova ili tava jednu u drugu kako bi sve stale u rernu dugoročno može dovesti do ogrebotina unutrašnjosti posuđa i oštećenja ovog premaza, s opasnim posljedicama za vaše zdravlje. Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u rernu stavljate i posuđe poput noževa, vilica ili hvataljki. Konačno, posljednji rizik odnosi se na mogućnost da zaboravite na prisutnost posuđa u rerni i uključite je, možda da je prethodno zagrijete, a da ne uklonite sve što je unutra. U tom slučaju riskirate spaljivanje plastičnih ili silikonskih ručki i nepopravljivo oštećenje posuđa koje je pohranjeno u rerni, ali nije prikladno za korištenje u ovom uređaju, piše Novi list

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,