Prozori su naš pogled u svijet a ujedno i dio kuće koji privlači pažnju i osvjetljava svaki kutak prostorije.

Ova namirnica može savršeno očistiti prozore
Foto: Freepik | Kiša dodatno stvara nečistoću

Da bi pogled ostao blistav i sjajan potrebno je redovno čišćenje prozora. Iako mnogi posežu za komercijalnim sredstvima za čišćenje, jednostavno je i često učinkovitije koristiti domaće proizvode koji su ekološki prihvatljiviji i ekonomičniji. 

Za pranje prozora preporučljivo je izabrati oblačan dan. Sunčeva svjetlost može prebrzo osušiti sredstva za čišćenje i ostaviti tragove na prozorima. Prije nego počnete prati prozore poželjno je da uklonite prašinu i prljavštinu s okvira i prozorskih dasaka. Njihovo pranje nakon pranja stakla može stvoriti mrlje na staklu zbog nepreciznosti. 

Od domaćih proizvoda često se koristila soda bikarbona i limun kao i sirće. Međutim ono što je još učinkovitije jeste crni čaj. Njegov sastav, odnosno taninska kiselina može da „razbije“ i najtvrdokornije naslage masnoće i prljavštine. 

Najbolji način upotrebe jeste da se novine natope crnim čajem i da se njima čisti prozor. Nakon toga je dovoljno isprati toplom vodom i rezultat će biti savršeno blistavi i sjajni prozori.