Prije nego što odbacite hrpu ljuski od jaja nakon doručka, razmislite o ovome: ljuske od jaja zapravo mogu pružiti mnoštvo dobrobiti biljkama koje rastu u vašem vrtu. 

Od otpada do blaga: Transformišite svoju baštu uz pomoć ljuski od jaja
Foto: pixabay

Ljuske jaja imaju visok sadržaj kalcija koji može osigurati hranjive tvari i dodati strukturu tlu. Dakle, umjesto da ih bacite u smeće, istražite načine na koje možete upotrijebiti ljuske jaja za poboljšanje svog vrta.

Ljuske jaja imaju mnoge prednosti u vrtu, uključujući poboljšanje strukture tla i sadržaja hranjivih tvari.

Povećavaju razinu kalcija

Ljuske jaja sastoje se gotovo u cijelosti od kalcijevog karbonata - slično školjkama, kredi i koraljima. Iako može potrajati, kalcij iz ljuski jajeta može se obraditi u tlo kako bi se povećao sadržaj hranjivih tvari. Biljke tada mogu iskoristiti kalcij za izgradnju staničnih stijenki.

 
Poboljšavaju strukturu tla

Zdrobljene ljuske jaja također mogu pomoći u poboljšanju teksture i strukture nekih tla. "Prema mom iskustvu, ljuske jaja u vrtu se najviše koriste u kompostu ", kaže hortikulturistica Jennifer Petritz. "Ljuske jaja odlično obavljaju posao dodavanja 'zrnatosti' teksturi tla i pomažu u osiguravanju prozračnosti i lakoće komposta." Kada se kompost doda vrtnoj zemlji, usitnjene ljuske jaja neko vrijeme ostaju grube i zrnate. 

 
Smanjuju kiselost tla

Koristite ljuske jaja u vrtnim gredicama gdje je tlo previše kiselo za vaše biljke. Sadržaj kalcija u ljusci jaja može smanjiti kiselost vašeg tla, što je korisno za biljke koje preferiraju tlo s neutralnijim pH.
 
Kako koristiti ljuske jaja u vrtu?

Postoji nekoliko načina na koje možete upotrijebiti ljuske jaja u vrtu.

Isperite, osušite i sitno zdrobite ljuske jaja i dodajte ih na hrpu komposta kao što biste to učinili s ostalim ostacima hrane gdje će se s vremenom razgraditi. Ako nemate komposter, ljuske od jajeta mogu se ubaciti izravno u tlo kako bi se poboljšala struktura i povećao sadržaj kalcija. Isperite, osušite i sitno zdrobite ljuske jaja, a zatim ih umiješajte u zemlju. Iako zamorno, ljuske jaja se mogu koristiti umjesto malča za suzbijanje korova. Isperite, osušite i zgnječite ljuske jaja, a zatim ih pospite po zemlji.

Ubrzo ćete vidjeti rezultat, jer će ovaj tretman vaše biljke, cvijeće, voće i povrće, zasigurno cijeniti.